Evo zašto Novi Sad treba posjetiti u naredna dva mjeseca

Sredina ljeta i naznake prvih jesenjih dana u Novom Sadu i okolini bude radost i evociraju tradiciju, prvenstveno zbog događaja po kojima je grad postao prepoznatljiv.

37416 pregleda 0 komentar(a)
Ulični svirači, Aleksandar Milutinović, Foto: Novi Sad Travel
Ulični svirači, Aleksandar Milutinović, Foto: Novi Sad Travel

Početnici i profesionalni svirači iz cijelog svijeta, poslednje dane avgusta provode upravo u Novom Sadu, na Festivalu uličnih svirača – Gradić festu, koji se održava od 24. do 26. avgusta na nekoliko lokacija u gradu i Podgrađu. Na ovom događaju predstavljaju se ne samo muzičari, već i plesači, pozorišne trupe, akrobate i sve to izgleda kao velika umjetnička radionica na otvorenom, gde su umetnici i publika ravnopravni učesnici. Novi koncept festivala obuhvata i filmski program, žurke, pozorišne predstave i predavanja.

Kao jedan od najvećih programskih lukova u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, od 7. septembra do 15. oktobra „Kaleidoskop kulture“ prepliće pet vrsta umjetnosti. Tokom trajanja događaja u Kulturnim stanicama i Kreativnom distriktu, Novi Sad postaje grad-scena u kojem je svima pružena prilika da kreiraju sopstveni kaleidoskop kulture, u susretu sa arhitekturom, književnošću, izvođačkom, vizuelnom i primenjenom umetnošću. Organizatori najavljuju učešće više od 1.000 umetnika iz gotovo cijelog svijeta.

Kaleidoskop kulture
Kaleidoskop kulturefoto: Aleksandar Milutinović

Novi Sad i Vojvodina prepoznatljivi su po izvrsnoj gastronomskoj i vinskoj ponudi, koju će 9. i 10. septembra na festivalu „Ukusi Vojvodine“ predstaviti mali proizvođači hrane i restorani tradicionalne vojvođanske kuhinje. Nekoliko dana potom, sa Trga slobode dopiraće tamburaška muzika u čiju čast će od 14. do 17. septembra Novi Sad biti domaćin Svjetskog tamburaškog festivala

ukusi Vojvodine
ukusi Vojvodinefoto: Aleksandar Milutinović

„Tamburica fest“. Pored takmičenja za najbolji orkestar Svjetskog Tamburica festa, vokalni solisti iz cijelog svijeta učestvovaće u izboru za najbolju autorsku pjesmu festivala. Uvodni festivalski dan ne prolazi bez defilea kulturno-umjetničkih društava, folklornih ansambala i tamburaških orkestara.

Tamburica fest
Tamburica festfoto: Aleksandar milutinović

Od 21. do 25. septembra u Novom Sadu se održava peta najveća nedelja mode u Evropi i najveća nedelja mode u Jugoistočnoj Evropi prema broju posjetilaca, kvalitetu produkcije i kvalitetu i obimu programa. Svako izdanje „Serbia Fashion Weeka“ poseti blizu 30.000 ljubitelja mode kojima se predstavi oko 70 dizajnera. Sastavni deo festivala su i izložbene postavke poznatih inostranih i domaćih umetnika iz oblasti primijenjene umjetnosti, arhitekture, enterijera, eksterijera, novih oblika multimedijalne umjetnosti, muzički koncerti i retrospektiva dešavanja, uz dodjelu nagrada inostranim i domaćim učesnicima „Fashion Talent Design Competition“ i „European Fashion Talent Design Competition“ su nacionalna i internacionalna platforma za prepoznavanje i podršku mladih talenata u oblasti modnog dizajna. Cilj ovih platformi je da se mladim, neafirmisanim dizajnerima pruži mogućnost ostvarivanja i razvitka međunarodne karijere u modnoj industriji.

Serbia fashion week
Serbia fashion weekfoto: Aleksandar Milutinović

Jesenju sezonu sajmova otvara LORIST, koji će od 27. septembra do 1. oktobra okupiti značajnije predstavnike, uvoznike i brendove osnovne i prateće opreme za sportski lov i ribolov, boravak u prirodi, sport i rekreaciju. Međunarodni sajam lova i ribolova spada u najznačajnije evropske sajmove, a bogatstvu doživljaja učesnika i posetilaca iz zemlje i regiona, doprinose segmenti posvećeni hortikulturi, ekologiji i zaštiti životne sredine.

LORIST
LORISTfoto: Aleksandar Milutinović

Više detalja o događajima u Novom Sadu posjetioci mogu dobiti u info centrima TONS-a na Trgu slobode 3 i na Željezničkoj stanici, kao i u Kalendaru događaja na sajtu Turističke organizacije Grada Novog Sada. TONS je u prethodnom periodu radio na implementaciji digitalne mape Novog Sada i Fruške gore, gdje se nakon prve faze izrade nalazi više od 500 tačaka najznačajnijih turističkih atrakcija: vinarija, restorana, planinarskih staza, opcija za javni prevoz i sl. sa navigacijama do svakog odredišta. Mapa će se u budućnosti ažurirati novim lokacijama, i nalazi se na našem zvaničnom sajtu, a ideja nam je bila da na ovaj način doprinesemo boljoj turističkoj informisanosti turista i lokalnog stanovništva.