Pljevlja okupila vrhunske satiričare

Bogat i interesantan program trodnevne manifestacije Dani humora i satire “Vuko Bezarević” privukao brojne posjetioce

2209 pregleda 0 komentar(a)
Nagradu “Vuko Bezarević” njegov sin uručio Vlahoviću, Foto: Goran Malidžan
Nagradu “Vuko Bezarević” njegov sin uručio Vlahoviću, Foto: Goran Malidžan

Pljevlja su mjesto koje okuplja vrhunske satiričare. Možemo slobodno reći da su Pljevlja u ljetnjem periodu centar, region satiričara, aforističara, književnika, pjesnika, esejista, stendap komičara, dramskih umjetnika, koji svojim učešćem uveličavaju našu manifestaciju i čine je nezaboravnom”, kazala je Sanja Đondović predsjednica Savjeta Dana humora i satire “Vuko Bezarević”, na završnoj večeri trodnevne manifestacije, održanoj preksinoć u Centru za kulturu u Pljevljima.

Podsjetila je da su pljevaljski Dani humora i satire jedna od najdugovječnijih manifestacija u regionu ovog tipa.

“Čast mi je što 37. godinu zaredom ugošćavamo najveća imena, što imamo mnogo laureata, poznatih ličnosti sa prostora bivše Jugoslavije”, rekla je Đondović koja je i vršiteljka dužnosti sekretarke Sekretarijata za kulturu, socijalna i druga pitanja Opštine Pljevlja.

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš uručio je nagradu “Tipar” za životno djelo prof. dr Žarku Trebješaninu iz Beograda za doprinos tumačenju savremene književne satire.

Direktor galerije uručio dvije specijalne nagrade za karikaturu
Direktor galerije uručio dvije specijalne nagrade za karikaturufoto: Goran Malidžan

Trebješanin već tri decenije tumači satiru u njenim različitim žanrovima. Napisao je više studija, eseja i književnih prikaza o knjigama aforizama, satiričnih priča i pjesama.

“Velika je čast kad čovjek pomisli ko je sve dobio ovu nagradu. Tu je Dušan Kovačević, Matija Bećković, Rade Jovanović, Ninos Nestorović, Slobodan Simić… Velika je čast biti u jednom takvom društvu. Sve ovo što radim radim da podstaknem ljude da se bave satirom, aforistikom i da shvate da je to nešto što je i od književne vrijednosti. Malo je to zapostavljeno”, rekao je Trebješanin.

Da nagrada pripadne Trebješaninu jednoglasno je odlučio tročlani žiri: mr Zorica Jestrović, Milan R. Simić i Gojko Božović. Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa od 800 eura.

Nagradu “Vuko Bezarević”, koja se dodjeljuje za neobjavljenu satiričnu priču, žiri je ove godine dodijelio Vladislavu Vlahoviću iz Podgorice za priču “Zatvor na slobodi”, a priznanje mu je uručio sin pokojnog Vuka Bezarevića Mihailo Bezarević.

Na konkurs za nagradu je pristigao 71 rad 35 autora, a žiri u sastavu: Milenko Šarac (predsjednik), Janko Jelić i Bojana Grujić, odluku o ovogodišnjem dobitniku donio je jednoglasno. Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa od 400 eura.

Nagrada “Mladi Tipar” ove godine nije dodijeljena zbog malog broja pristiglih radova, a dodjeljuje se za ciklus od 10 aforizama i pravo da konkurišu imali su mladi autori do 30 godina starosti sa prostora bivše Jugoslavije.

Karikatura Milorada Rankova osvojila Gran pri
Karikatura Milorada Rankova osvojila Gran prifoto: Goran Malidžan

Na svečanoj večeri učestvovalo je 12 aforističara sa prostora bivše SFRJ: Jane Atanosov, Alija Hodžić, Stanislav Tomić, Bojan Ljubenović, Zoran Doderović, Mitar Đerić, Nada Karadžić, Željko Marković, Radojka Draganić, Dragan Koprivica, Bojan Rajević i Milenko Šarac. Nastupio je i stendap komičar Aleksandar Perišić.

Prethodno je otvorena i izložba karikatura sa konkursa za nagradu “Risto Pejatović”. Jelena Bojović, članica žirija za dodjelu nagrade kazala je da je nakon pregledanih 180 radova odlučeno da Gran pri dobije Milorad Rankov iz Vršca, a dvije specijalne nagrade Mirko Zulić iz Podgorice i Damir Novak iz Lopatica u Hrvatskoj. Osim Bojović članovi žirija bili su Milanko Kaličanin i Belis Pojatić. Nagrada za najbolju karikaturu sastoji se od plakete i novčanog iznosa od 600 eura.

“Prvonagrađena karikatura na jednostavan način i neuobičajenom formom komentariše odnos između kandidata na izborima i njegovog vjernog glasača. Ova priča manje-više važi za cio region i sve narode, mada je, čini mi se, u Crnoj Gori posebno aktuelno, jer su skoro svi kao glasači prošli kroz početnu fazu oduševljenja svojim kandidatom do faze razočarenja. Karikature koje su dobile specijalne nagrade bave se tematikom savremenog društva, i onim apsektima koji su aktuelni u svakodnevnim životima svih nas, a to su digitalizacija i vitruelna komunikacija virtuelni život i sve ono što on sa sobom nosi”, rekla je Bojović.

Laureat prve nagrade nije bio u mogućnosti da doputuje u Pljevlja i poslao je pismo zahvalnosti. Njemu će nagrada biti naknadno uručena.

Direktor galerije “Vitomir Srbljanović”, Aleksandar Ostojić uručio je specijalne nagrade ovogodišnjim dobitnicima. Nagrada za karikaturu “Risto Pejatović” dodjeljuje se od 1994. godine, a Bojović je rekla da je konkurs održao kvalitet i jugoslovenski karakter... Najavila je i izdavanje monografije povodom 30 godina nagrade za karikaturu Risto Pejatović čiju će promociju pratiti izložba - retrospektiva minulih godina.

“Da jubilej ne bi bacio u zasjenak ovogodišnju izložbu karikatura, koja zaista zaslužuje pažnju, odlučili smo da promociju monografije odložimo za neki naredni period”, najavila je Bojović.

U Milet bašti održano miletisanje

Dani humora i satire, koji nose ime po rano preminulom pljevaljkom satiričaru, esejisti i pjesniku Vuku Bezareviću, počeli su u četvrtak predstavom “Prah” po drami Đerđa Špira, jednog od najpoznatijih savremenih mađarskih pisaca, a u režiji i adaptaciji Veljka Mićunovića. U predstavi su igrali Nataša Ninković i Zoran Cvijanović.

Drugog dana manifestacije u Milet bašti održano je humorističko-satirično miletisanje na kojem su nastupili Pljevljaci Milko Grbović, Milorad Joknić i Dejan Miličić. Nastupio je i glumac Velizar Kasalica.

Ljubitelji stendap komedije imali su priliku da čuju dvojicu bosanskih komičara Hazima Mujčinovića i Filipa Andronika. U muzičkom dijelu programa predstavio se vojvođanski bend Banda drvena.

U čitaonici biblioteke “Stevan Samardžić” prof. dr Žarko Trebješanin održao je predavanje na temu “Psihološka i socijalna uloga satire i humora danas”.

Bonus video: