Savremena i upečatljiva “Ilijada”

Predstava će biti izvedena večeras na Međunarodnom festivalu KotorArt Don Brankovi dani muzike, u Samostanskom kompleksu Sv. Nikole u Prčanju

1414 pregleda 0 komentar(a)
Prokofjev, Foto: avmatula
Prokofjev, Foto: avmatula

Predstava “Ilijada”, reditelja Džonatana Foksa, u adaptaciji Lize Piterson i Denisa O’Hera, a u izvođenju glumca Ričarda Berda i violončeliste Dmitrija Prokofjeva, biće izvedena danas u Samostanskom kompleksu Sv. Nikole u Prčanju u 21 čas, a kao dio programa Međunarodnog festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike.

“Adaptirana Homerova epska poema ‘Ilijada’, stara tri hiljade godina, kroz predstavu donosi savremenu i upečatljivu priču. Koncipirana na temelju priča o Ahilu i o Hektoru, sa naizmjenično pjesničkim i razgovornim jezikom, predstava na svjež i savremen način reinterpretira poznati svjetski klasik. Ovaj moćan i živahan pozorišni komad na svojevrstan način pokreće bezvremenu prinudu čovječanstva na nasilje. Zbog svoje minimalističke scenografije i jednostavne rasvjete, veoma je adaptivan za scensku postavku u raznim prostorima. Budući da se predstava izvodi na engleskom jeziku, obezbijeđen je prevod”, saopšteno je iz službe za odnose sa javnošću KotorArta.

Festival organizuje povratni prevoz solarnim brodom “Bella Boka” iz Kotora, stajalište je preko puta Centra za kulturu “Nikola Đurković”, a polazak je u 20.30 časova.

“Ulaz na predstavu je besplatan, a ukoliko publika dolazi brodom, potrebno je kupiti ulaznicu po cijeni od pet eura, putem Gigstix mreže (www.gigstix.me) ili na odabranim Tobacco S Press kioscima”, podsjećaju iz festivala.

Izvođenje predstave “Ilijada” dio je turneje koju Međunarodni festival KotorArt organizuje u saradnji s pozorišnom organizacijom Ensemble Theater Company iz Santa Barbare u Kaliforniji, a partneri događaja su i Fondacija Me&Us, kao i Komitet pobratimskih gradova Santa Barbara-Kotor.

Berd je nagrađivani glumac, režiser i producent. Umjetnički je direktor i suosnivač Pozorišne kompanije “New Fortune” u San Dijegu (Kalifornija). Radio je kao stručni saradnik umjetničkog direktora Društva “Southwest Shakespeare”. Kao umjetnički direktor kompanije “Poor Players Theatre” producirao je više od 20 djela Šekspira i njegovih savremenika. Ostvario je brojne uloge za “Poor Players”, a osvajao je i nagrade Društva kritičara San Dijega...

Berd
Berdfoto: KotorArt

Violončelista Prokofjev poznat je crnogorskoj publici... Diplomirao je 2003. i magistrirao 2005. na Konzervatorijumu Petar I. Čajkovski u Moskvi, u klasi prof. Natalije Gutman. Pobjednik je brojnih međunarodnih takmičenja, kao solista je nastupao u prestižnim salama, na festivalima i u kamernim ansamblima... Solista je državnog kamernog orkestra “Moskovski virtuozi” od 2000. godine, pod rukovodstvom Vladimira Spivakova. Kao pedagog radi na Moskovskom konzervatorijumu od 2008, a na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore od 2016. Vođa je sekcije violončela u Crnogorskom simfonijskom orkestru, kao i umjetnički direktor NVO Ars Industria.

Bonus video: