Festival Forteca zatvoren dodjelom nagrada: Priče koje nas se tiču i koje dotiču

Međunarodni filmski festival Forteca u Perastu zatvoren je u nedjelju veče

1165 pregleda 21 reakcija 0 komentar(a)
Sa zatvaranja festivala, Foto: FIFFP
Sa zatvaranja festivala, Foto: FIFFP

Švedski film “Drugi čin” u režiji Martena Klingberga, sa poznatim glumcima Lenom Olin i Ralfom Larsgordom, osvojio je nagradu za najbolji igrani film na Međunarodnom filmskom festivalu Forteca Perast (FIFFP) koji je svečanom dodjelom nagrada na trgu u Perastu zatvoren u nedjelju veče.

O nagradama u tri kategorije: najbolji film, najbolji ženski filmski rukopis i specijalne nagrade, kroz tri selekcije - igrani, dokumetarni i kratki film, odlučivao je žiri kojim je predsjedavala filosofkinja Sonja Tomović-Šundić, a čiji su članovi bili crnogorski glumac Slobodan Marunović i reditelj Vuk Marković. Njihove odluke, zaključuje se, vođene su važnošću tema i načinom njihove obrade kroz filmske priče, mahom o ljubavi, ratu, životnim izazovima karakterističnim za žene.

“Film ‘Drugi čin’ govori o ljubavi u zrelim godinama, o emotivnim lomovima bračnog života, vremenu liječenja i tome kako krenuti dalje. Na jedan dopadljiv način film dočarava prekretnicu u životu u kojem ljubav nestaje istovremeno otkrivajući nove puteve i odluke u životu”, navodi se u obrazloženju, a žiri je primijetio i da se u filmu jednako ističu i muški i ženski likovi.

Nagrada za najbolju režiju i scenario dodijeljena je reditelju Abe Hasanu za film “Exodus” a koji govori o apsurdu i besmislu rata kroz prizmu stradanja djece i nedužnih.

“Film je priča koja se tiče svih nas, bez ozbira u kojem dijelu svijeta živimo. Aktuelnost teme i zanatska umješnost reditelja debitanta Hasana, ogleda se prije svega u radu s glavnom junakinjom filma, devojčicom Amal koju tumači Jwan Alqatami, koja tokom 10-ak dana radnje filma vidljivo odrasta, što daje posebnu vrijednost rediteljskoj umješnosti”, ocijenio je žiri.

Upravo je ova mlada glumica dobila i nagradu za žensko prisustvo na filmu koja se tradicionalno dodjeljuje na festivalu.

“U nezrelom uzrastu, teškom za rad na filmu, glavna glumica Jwan, koja tumači djevojčicu Amal u pubertetskom uzrastu, od 12 godina, plijeni zrelošću transformacije i oblikovanja tragedije u koju je život baca, napuštanjem roditeljskog doma bježeći od rata. Svedena gluma i nevjerovatna jednostavnost tumačenja čine ovaj lik izuzetno jakim i autentičnim”, obrazložio je oduševljeni žiri.

Dodijeljene su i specijalne nagrade. Film sa najboljom estetikom je “Heroji” režisera Gorana Nikolića koji je, smatra žiri, našao odličan način da narativ filma stavi u prostor koji upotpunjuje priču, dajući filmu autentični spoj, dijalog glavnog junaka i krajolika kroz koji junak prolazi.

Nagradu za narativni pristup osvojio je reditelj Temu Niki za film “Slijepi čovjek koji nije želio da vidi Titanik” (The Blind Man Who Did Not Want to See Titanik).

“Film je sačinjen od fragmenata i krupnih planova unutrašnjeg doživljaja slijepog čovjeka, čime reditelj približava gledaocu svijet sljepila pun stradanja, neizvjesnosti, neprijatnosti u trenucima prepuštenosti samom sebi”, naglasio je žiri.

Za duhovnost na filmu nagrađen je reditelj Hadži Aleksandar Đurović za djelo “Sveta Petka/Krst u kamenu”.

“Zahtjevna tema ekranizacije svetitelja ipak je kroz ruke autora Hadži Aleksandra Đurovića, prateći život domaće svetice kroz pero svoje majke, dočarao vječnu borbu čovjeka, tačnije posvećenost žene svetice, Svete Petke u potrazi za Bogom”, komentar je žirija.

U dokumentarnoj kategoriji najboljim filmom je proglašen “Duga resa” (Fringe Infringe) koji potpisuje Škart kolektiv.

“Kako napraviti film o potupno beznačajnom detalju kao resi na tepihu i dati mu egzistencijalni značaj stavljajući publici jasno do znanja da kao što svaki čovjek nosi svoj poseban karakter, tako i svaka resa ima autentičnu pojavnost?”, pita (se) žiri koji je ostao pod utiskom djela.

Najbolji ženski rukopis u dokumetarnom filmu ostavila je rediteljka Marina Aničić-Spremo za film “Dubica” u kojem je lično i iskustvo svojih najbližih, dokumentarnom slikom pretočila u pitak zapis velikog stradanja, izbjegavši pritom narativ žrtve, primijetio je žiri.

Najbolji kratki film je dokumentarno-animirani “Iza razboja” (Behind The Loom) koji potpisuje rediteljka Heejoo Kim, a obrađuje ozbiljnu temu zlostavljanja žena u ratu.

“Kim je našla načina da u fragmentima opiše sjećanja koja se rijetko mogu i izgovoriti”, konstatovao je žiri.

Nagrada vijeća mladih otišla je kratkom filmu “Ljubavna bilješka” čija je rediteljka Kirbi Soderberg.

Bonus video: