Prvi solistički koncert Ive Pavlović na Barskom Ljetopisu

"Ljetopis se još jednom pokazao kao svetionik koji ukazuje put mladim barskim umjetnicima", kazali su iz Kulturnog centra

2954 pregleda 63 reakcija 1 komentar(a)
Prvi solistički koncert Ive Pavlović u Baru, Foto: Barski ljetopis
Prvi solistički koncert Ive Pavlović u Baru, Foto: Barski ljetopis

Koncert pijanistkinje Ive Pavlović dokaz je da barska publika sve više njeguje odnos prema klasičnoj muzici, kazali su iz Kulturnog centra Bara.

Pavlović je, kako su naveli, održala svoj prvi solistički koncert u njenom rodnom gradu Baru, što je za nju, kako je kazala, velika čast.

"Ljetopis se još jednom pokazao kao svetionik koji ukazuje put mladim barskim umjetnicima, i sigurna luka u kojoj neki od njih čine svoje prve korake u koncertnoj karijeri", rekli su iz Kulturnog centra.

U svojoj misiji da afirmišu najtalentovanije Barane, dodali su, iz noći u noć okupljaju sve veći broj publike.

Kako su naveli, Pavlovićeva je studentkinja Muzičke akademije u Zagrebu, pa su njenom prvom solističkom nastupu prisustvovali i predstavnici konzulata Republike Hrvatske u Crnoj Gori.

"Nastupala sam i ranije u ovoj sali kao učenica ŠOMO "Petar II Petrović Njegoš" na godišnjim koncertima, ali ovo je moj prvi solistički koncert i velika mi je čast što je moj nastup upravo u rodnom gradu i na Ljetopisu, festivalu koji pratim odmalena. Zadovoljstvo je svirati pred barskom publikom koju čine porodica i prijatelji koji me podržavaju od prvog dana", kazala je Pavlovićeva dodavši da pred takvom publikom nema treme već je uživanje nastupati.

Pavlović
Pavlovićfoto: Barski ljetopis

Pavlović je, kako je rečeno, osnovno muzčko obrazovanje završila u Baru, a Srednju muzičku školu za talente "Andre Navarra" u Podgorici učila je paralelno Gimnazijom u Baru.

Ona je, dodaje se, od šestog razreda osnovne škole do kraja srednjoškolskog obrazovanja bila dobitnica stipendije Ministarstva prosvjete Crne Gore za talentovane učenike.

Pavlović je, kako se navodi, trenutno studentkinja druge godine klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Dalibora Cikojevića, a tamošnji obrazovni sistem joj se "čini strožim", dok za konkurenciju kaže da je velika.

"Mladi muzičari su na visokom nivou, svi sviraju jako dobro i na prijemnom ispitu je bila velika konkurencija. Moj profesor je završio akademiju u Beču, tako da se ja školujem po bečkom sistemu i tu postoji mala razlika", kazala je mlada Baranka i izrazila želju da ubuduće što više nastupa u Crnoj Gori i inostranstvu.

Koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra

Iz Kulturnog centra su kazali da će se publici "Barskog ljetopisa" 2. avgusta od 22 časa, u okviru Muzičkog segmenta, predstaviti violinist, koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović.

"Briljantna virtuoznost i urođena muzikalnost, pokretana bezgraničnom maštom, odvele su Romana Simovića širom svih kontinenata, na kojima je nastupao u mnogim vodećim svjetskim dvoranama uključujući Karnegi hol u Njujorku, Veliku salu Konzervatorijuma "Čajkovski" u Moskvi, Marinski dvoranu u Sankt Peterburgu", rečeno je iz Kulturnog centra.

Simović
Simovićfoto: Barski ljetopis

Simović je, kako navode, dobitnik nagrada na brojnim međunarodnim takmičenjima među kojima se ističu priznanja "Rodolfo Lipicer" (Italija, prva nagrada i 12 nagrada publike) i "Sion Vale" (Švajcarska), te nagrade na takmičenjima violinista "Jampoljski" (Rusija) i Henrika Vijenjavskog (Poljska), čime je, dodaje se, uvršten među najistaknutije violiniste svoje generacije.

Četvrto izdanje "Ex Yu rock enciklopedije"

Večeras će, kako je saopšteno, u okviru Književnog programa Ljetopisa na platou ispred Dvorca kralja Nikole sa početkom u 21 čas biti predstavljeno četvrto izdanje "Ex Yu rock enciklopedije", autora Petra Janjatovića.

'Ex Yu rock enciklopedija'
"Ex Yu rock enciklopedija" foto: Barski ljetopis

"Enciklopedija obuhvata period istorije muzike od šezdesetih godina do danas, a koncentrisana je na prostor bivše Jugoslavije. Prva enciklopedija izašla je 1998. godine u izdanju "Geopoetik"“, a uslijedila su tri dopunjena izdanja. Izdanje sadrži biografije i diskografije najpopularnijih umjetnika sa jugoslovenske rok scene, kao i informacije sa rok scene nakon raspada SFRJ. Osim roka, u knjizi su zastupljeni bluz, rege, svjetska muzika, hip-hop i ambijentalna muzika. Takođe, nalaze se i informacije o najznačajnijim i najvećim jugoslovenskim rok festivalima i časopisima, te medijima koju su pisali o rok muzici", piše u saopštenju Kulturnog centra Bara.

Bonus video: