Prostor Mamule za atmosferu intimnosti, spokoja i mira

Kontratenor iz Poljske Jakub Foltak, za “Vijesti” najavljuje večerašnji koncert u ambijentu Mamula Island hotela, u sklopu 10. izdanja Operosa Montenegro Opera festivala

5948 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Eksplozivna mješavina svega, kaže kontratenor iz Poljske Jakub Foltak, najavljujući koncert u okviru 10. izdanja Operosa Montenegro Opera festivala. Gostujući umjetnici iz Poljske: mecosporan Zuzana Nalevajek, kontratenor Foltaka i pijanistkinja Natalija Pavlašek nastupiće večeras u ambijentu Mamula Island Hotela u 21 čas, a kombinacija neuobičajenog ambijenta i neočekivane forme mecosoprana i kontratenora publici će pružiti jedinstveno iskustvo.

Organizatori podsjećaju da će sav prihod od ulaznica (koje koštaju 40 eura i podrazumijevaju transfer brodom sa dvije lokacije - Mirišta i sa novskog Škvera, a dostupne su puten gigstix platforme), biti doniran za razvoj muzičkog obrazovanja, tačnije ide fondu za Muzičke škole u Herceg Novom za nabavku instrumenata.

Ovo nije prva posjeta Foltaka Crnoj Gori, u razgovoru za “Vijesti” otkriva da ranije nije ni pomišljao da će imati priliku da se predstavi ovdje.

“Da, prije nekoliko godina sam ovdje ljetovao sa organizovanom grupom iz Poljske. Tada nijesam ni pomišljao da ću, ako se vratim u Crnu Goru, moći da debitujem ovdje i predstavim se na tako lijepom ostrvu. Vjerujem da će vrijeme poslužiti i biti lijepo, a publika otvorena i raspoložena. Kada je program u pitanju, može se očekivati međunarodni repertoar koji smo pripremili specijalno za ovu priliku”, kaže Foltak na samom početku.

Repertoar čine pjesme, arije, dueti od perioda baroka do 20. vijeka. S obzirom na specifičnost sastava, kontratenor priznaje da nije bilo lako formirati ga i djelimično otkriva šta se može očekivati na programu.

“Ne želim da otkrivam šta smo osmislili, neka to bude neka vrsta iznenađenja koje smo pripremili za publiku, ali sigurno će na repertoaru biti kompozitora kao što su Mocart, Hendl i naš Monjuško. Iskreno ću reći da nam je sve to bio veliki izazov, baš zato što je repertoar veoma raznovrstan”, priča Foltak.

S obzirom na to da je već bio u Crnoj Gori, “Vijesti” je zanimalo i da li je i koliko upoznat sa prostorom ostrva Mamula, makar sa fotografija, te kako takav ambijent doprinosi scenskom nastupu, atmosferi, možda i samom programu, bilo iz njegovog ugla kao izvođača, ali i sa strane publike...

“O Mamuli znam ponešto na osnovu fotografija i informacija koje sam mogao da dobijem na internetu. Ostaje da se vidi na našem koncertu večeras kako će sve to izgledati. Imam visoka očekivanja i velike nade da će ovo mjesto svojim kvalitetima i autentičnošću samo doprinijeti atmosferi intimnosti, spokoja i recepciji mira...”, rekao je Foltak.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da je baš tu za vrijeme Drugog svjetskog rata bio koncentracioni logor, a nedavno je ostrvo pretvoreno u luksuzni hotelski kompleks, otkriva da i sam živi u blizini logora koji je bio stjecište raznih zločina. Na osnovu njegovih odgovora zaključuje se i da je upoznat sa različitim stavovima po tom pitanju...

“Živim u blizini sela gdje je bio najveći koncentracioni logor za istrebljivanje - Aušvic, tako da razumijem svaku stranu kada se govori o Mamuli... ipak, vjerujem da što više ljudi posjeti ostrvo to će više pojedinaca imati priliku i da se udubi u paklenu istoriju i sve te okrutne događaje koji su se odigrali na ostrvu”, poručuje on, a upravo oživljavanje takvih segmenata iz prošlosti, djeluje, doprinosi kulturi sjećanja, borbi protiv antifašizma...

Foltak je kontratenor, najrjeđi i najviši muški glas koji je potrebno pažljivo njegovati i razvijati. No, sve to zavisi od pojedinca, smatra pjevač.

“Definitivno je potrebno mnogo sna! (smijeh) Vjerujem da svako pojedinačno mora da zna šta je dobro za njega i prije svega šta je dobro za njegovu/njenu sopstvenu higijenu glasa. To je ono što me zaista mnogo i fascinira u operskom pjevanju - stalni razvoj i konstantno usavršavanje”, kaže on.

Organizatori su ovaj događaj najavili kao “duel mezza” koji “dolazi u neočekivanoj formi mecosoprana i kontratenora u borbi za istu opersku teritoriju”... Foltak taj spoj i neočekivanost sažima:

“U jednoj rečenici bih to opisao kao da bi te večeri mogla da se desi eksplozivna mješavina svega! (smijeh)”...

I posebno je važno da svaki pojedinac bude otvoren za različite mješavine koje muzika donosi. Jednako je značajno njegovati i praktikovati klasičnu muziku i upoznavati se sa njenim bogatim nasljeđem, ali sve češće je slučaj i da se sa klasikom uvezuje savremeni zvuk, nove tehnologije koje se koriste, pa čak i narodna muzika koja se razlikuje od zemlje do zemlje.

“Mislim da to zavisi od osjetljivosti čovjeka i njegove otvorenosti da traži, uči i otkriva, kuša i spoznaje novu muziku. Drago mi je što klasična muzika nije zatvorena u jednu formu, pa tako može da dopre do šireg kruga ljudi, uključujući i mlade. Muzika uvijek povezuje, tako da ne vidim nikakvu disonancu u kombinovanju muzike, čak ni klasične sa narodnom muzikom”, jasno potvrđuje Foltak.

Da li u svemu tome postoji neka forma, žanr ili pak djelo koje je njemu posebno drago ili izazovno, te na čemu trenutno radi, otkriva:

“Da, svakako je to opera ‘Rinaldo’ Georga Fridriga Hendla, koje mnogo volim i imam posebne emocije prema tom djelu, jer je to i moja prva zvanična predstava a koju ćemo već sljedeće godine predstaviti sa Poljskom kraljevskom operom i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Trenutno se spremam za nekoliko premijera koje će biti izvedene u sezoni 23/24”, kaže Foltak.

On otkriva da u Crnoj Gori planira da ostane i narednih nekoliko dana, uz zahvalnost na intervjuu i pozdrave koje upućuje svim čitaocima.

Kutak u kojem ne želi da bude otvorio mu je vrata svijeta koji je priželjkivao

Interesantno je da je Jakub Foltak prije više od deset godina učestvovao na muzičkom takmičenju za najbolji glas Poljske. Interesantno iskustvo doprinijelo mu je da se orjentiše na drugu stranu, otkriva on.

“Sigurno mi je program ‘Glas Poljske’ pokazao jedan specifičan kutak svijeta čiji dio ne želim da budem i u kojem ne želim da učestvujem. Osjetio sam tada da to jednostavno nije (bila) moja bajka. Zatim su počele studije muzike, ali mi je najveći razvoj pružila Operska akademija - Program za razvoj mladih talenata Poljske nacionalne opere. U pitanju je Program razvoja karijere za mlade operske talente usmjeren na budućnost! Veliku zahvalnost dugujem Akademiji, između ostalog, što sam dobio priliku da doživim svoj najveći razvoj i priliku da steknem iskustvo u ovoj profesiji”, naglašava Foltak.

Mladi poljski kontratenor studirao je na Muzičkoj akademiji Karol Szimanovski u Katovicama. Karijeru je započeo kao član Operske akademije u Teatru Vielki - Poljskoj nacionalnoj operi. Zahvaljujući programu razvoja talenata, radio je sa poznatim dirigentima, rediteljima, pijanistima i pedagozima.

Debitovao je 2018. u Šleskoj operi, sada već ima značajne uloge za sobom. Njegov repertoar uključuje mnoštvo sakralnog programa oratorijuma i misa kompozitora kao što su Bah, Mocart, Vivaldi, Hendl.

Pred Foltakom su i novi projekti, između ostalih Mocartova “La clemenza di Tito”, pod upravom dirigenta Jaroslava Šemeta (Baltička opera u Gdanjsku) i koncert u Poljskoj kraljevskoj operi na temu rane muzike.

Držim palčeve za uspostavljanje opere u Crnoj Gori

Na pitanje kako komentariše činjenicu da Crna Gora nema svoju opersku kuću, da je opera kao medij, žanr ili forma skoro pa incident i da uglavnom zavisi od festivalski koprodukcija, Jakub Foltak ističe da je važno da se takva institucija uspostavi i kratko objašnjava zbog čega.

Bonus video: