Posveta slavnom maestru - na Barskom ljetopisu "Omaž Radovanu Papoviću"

"Omaž Radovanu Papoviću" biće prilika da se podsjeti na njegov nemjerljiv doprinos muzičkoj kulturi Crne Gore ali i na njegove ljudske osobine - kao kolege, prijatelja i saradnika

1979 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Barski ljetopis
Foto: Barski ljetopis

Muzički segment "Ljetopisa" biće nastavljen "Omažom Radovanu Papoviću", večeras u 22 časa, u Dvorcu kralja Nikole.

Godina je od smrti istaknutog dirigenta Radovana Papovića, redovnog profesora Muzičke akademije na Cetinju.

"Omaž Radovanu Papoviću" biće prilika da se podsjeti na njegov nemjerljiv doprinos muzičkoj kulturi Crne Gore ali i na njegove ljudske osobine - kao kolege, prijatelja i saradnika.

U programu učestvuju kompozitor Senad Gačević, profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju, violinista Vili Ferdinandi, dugogodišnji koncert-majstor Simfonijskog orkestra RTCG i Tijana Jovović, violinistkinja i muzička kritičarka.

Biće emitovan i dokumentarni film o Radovanu Papoviću, urađen specijalno za ovu priliku.

Radovan Papović je rođen je 1950. u Herceg Novom. U Srednjoj muzičkoj školi završio je Odsjek za violinu i Teoretski odsjek. Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu diplomirao je 1977. na Odseku za dirigovanje. Godine 1986. na Muzičkoj akademiji u Sarajevu završio je postdiplomske studije.

Radio je kao dirigent Simfonijskog orkestra RTV Titograd, a nakon osnivanja Muzičke akademije 1980. godine izabran je za asistenta prof. Darinke Matić Marović za predmete Horsko pjevanje i Osnovi vokalne tehnike, gdje iste godine formira Ženski kamerni hor koji je vodio do kraja života.

Njegovo dvadesetpetogodišnje iskustvo za dirigentskim pultom obogatilo je crnogorsku muzičku scenu prezentacijom djela od kojih je znatan broj premijerno izveden u Crnoj Gori, a koja u velikom luku idu od barokne do savremene muzike, uključujući i djela crnogorskih autora. Muzička kritika, domaća i strana, pozitivno je ocjenjivala umjetničke domete njegovih koncerata.

Bonus video: