(Pra)faust odigran u Stanjevićima: "Bilo je hladno, vjetrovito i teško, ali Geteov stih se probija kroz vjekove..."

Temperatura vazduha u Stanjevićima bila je neočekivano niska za ovo doba godine, ali to nije omelo ni glumce ni publiku koja je cijeli ansambl nagradila višeminutnim aplazuom

4373 pregleda 2 komentar(a)
Detalj tokom izvođenja predstave, Foto: Grad Teatar Budva
Detalj tokom izvođenja predstave, Foto: Grad Teatar Budva

Igranjem predstave (Pra)faust Beogradskog dramskog pozorišta u amfiteatru manastira Svete Trojice u Stanjevićima sinoć je nastavljen dramski program 37. festivala Grad teatar u Budvi.

Predstava je nastala prema čuvenom djelu Johana Volfganga Getea u dramatizaciji Fedora Šilija, a u režiji Borisa Liješevića.

Predstava (Pra)faust
foto: Grad Teatar Budva

Temperatura vazduha u Stanjevićima bila je neočekivano niska za ovo doba godine, ali to nije omelo ni glumce ni publiku koja je cijeli ansambl nagradila višeminutnim aplazuom.

Reditelj predstave Boris Liješević je zadovoljan igranjem predstave, posebno u ambijentu kakav je amfiteatar u Stanjevićima.

"Bilo je hladno, vjetrovito i teško, ali taj Geteov stih se probija kroz vjekove i razna vremena i stiže do publike već vjekovima pa je stigao i večeras. A stizaće vjerovatno dok bude svijeta i vijeka", kazao je Liješević i dodao da su duhoviti trenuci u predstavi proizašli iz teksta, ali i iz dobre glume.

Predstava (Pra)faust
foto: Grad Teatar Budva

"To je u tekstu, to je Gete dao. On je tog Mefista dao kao nekog komičnog, malo žovijalnog lika, a u isto vrijeme mračnog. To su svakako potencijali teksta, ali i potencijali odličnog glumca. To mora da ide jedno sa drugim da bi se došlo do komičnog u ovakvom materijalu", poručio je Liješević.

Glumac Svetozar Cvetković je kazao da hladnoća nije presudna stvar iako jesu čudni uslovi za igranje ove predstave.

"Bitno su drugačiji uslovi u odnosu na to kako smo je premijerno igrali, samim tim uslovljavaju promjene u igri i samoj predstavi, ali je imalo smisla. Zadovoljan sam reakcijom publike, ali sam i saosjećao sa njima sve vrijeme. Očigledno je da smo ih naveli da sjede dva sata i odgledaju predstavu uprkos svemu", kazao je Cvetković i rekao da je Gete bio izazov.

"Meni je bila olakšavajuća okolnost da sam sa Borisom Liješevićem prije desetak godina radio predstavu koja se zove "Čarobnjak" gdje sam igrao Getea pa sam negdje znao šta taj čovjek može da nosi sa sobom i na koji način bi tretirao jednu takvu temu kao što je ta paradigmatična tema Faustove sudbine i zapitanosti oko života. Nikada nisam igrao nešto što ima ovako literarnu i umjetničku vrijednost kao jedan takav tekst releventan, istorijski, kao nešto što je vrhunski, a na čemu se obično lome zubi. To ne prolazi lako kod svih, ni kod najvećih reditelja, a Borisa smatram jednim od najvećih", rekao je Cvetković.

Glumica Iva Ilinčić je kazala da joj je najveći utisak ovog igranja bio spoj teme predstave i ambijenta u kom su je igrali.

"Čarobno je igrati ovu predstavu sa ovom tematikom na ovom svetom mjestu. Neke replike su zaista tako dobile na težini i realnosti zato što je Ozren zaista vidio krst od koga bježi i zato što Greta, kada izgovara "sude Božije pravde", zaista se nalazi negdje gdje je realno izgovarati te stvari i tome je bila čar što se zaista pred nama desila jedna priča. Ta priča je sama po sebi najveći kvalitet ove predstave, Gete je sve zapisao", kazala je ona i dodala da je sreća što su u predstavi imali zajedničku koreografiju tokom koje su uspjeli da se ugriju.

Ona je dodala da je saradnja sa rediteljem bila sjajna.

"Boris je čaroban reditelj, ovo mi je bio najljepši proces do sada i Boris je predivan. Mislim da rezultat kaže sve sam o sebi i mislim da smo napravili jednu divnu i čarobnu predstavu. Uživanje je raditi sa njim", rekla je Ilinčić.

Uloge u drami koja vremenski prethodi čuvenom Geteovom "Faustu", pored Cvetkovića i Ilinčić tumače: Ozren Grabarić, Ivan Tomić, Daniel Sič, Ivan Zarić, Mirjana Karanović i Stanislava Nikolić.

Predstava je na repertoaru i večeras u 21h u amfiteatru manastira Svete Trojice u Stanjevićima.

Za publiku je obezbijeđen prevoz sa stanice Mediteran Express-a (u Budvi) u 19:45h, a u blizini manastira ima mjesta za parkiranje.

Bonus video: