Olga Tokarčuk dobitnica nagrade "Književni plamen": Nobelovka početkom septembra u Crnoj Gori

"Olga Tokarčuk je pisala romane i priče, poeziju i eseje, libreto i scenario, nosilac je više počasnih doktorata i psiholog okrenut Jungovoj školi, što je ostavilo traga u njenom djelu..."

7803 pregleda 29 reakcija 0 komentar(a)
Tokarčuk, Foto: Shutterstock
Tokarčuk, Foto: Shutterstock

Poljska književnica i dobitnici Nobelove nagrade za književnost 2018. godine, Olga Tokarčuk dobitnica je internacionalne nagrade "Književni plamen", saopšteno je iz izdavačke kuće Nova knjiga.

U saopštenju se dodaje da će Tokarčuk početkom septembra gostovati u Crnoj Gori gdje će joj biti i dodijeljena nagrada.

Odluku da Tokarčuk dobije ovu nagradu donio je žiri za dodjelu nagrade "Književni plamen" na redovnoj sjednici održanoj danas.

Predsjednik žirija je prvi dobitnik nagrade "Književni plamen" i njen saosnivač, nobelovac Mario Vargas Ljosa, a članovi su vlasnik Nove knjige i saosnivač nagrade Predrag Uljarević, akademik Siniša Jelušić, profesori Sonja Tomović Šundić i Aleksandar Jerkov.

U saopštenju Nove kuće se navodi da je poslije prvog dobitnika i utemeljivača nagrade Mariija Vargasa Ljose, "Književni plamen" došao u ruke još sedam izuzetnih svjetskih pisaca ‒ Klaudija Magrisa, Orhana Pamuka, Adama Zagajevskog, Margaret Atvud, Gabrijela Zaida, Irene Valjeho i Havijera Serkasa.

"Posjeta posljednjeg dobitnika Havijera Serkasa Crnoj Gori, susreti sa čitaocima i razgovori, piščevo veliko interesovanje za našu kulturi i književnost i promišljena riječ o ulozi, mjestu i značaju književnosti i književnog angažmana ostavili su izuzetan utisak. Dijalog Katalonije i Španije o kojem je Serkas imao šta da kaže i koji je podsticajan i s obzirom na naše okolnosti, prilog je boljem razumjevanju i prevazilaženju napetosti", piše u saopštenju.

Iz Nove knjige su dodali da je žiri ocijenio da poslije pauze koju je izazvala pandemija koronavirusa, "Književni plamen" nastavlja da u Crnu Goru dovodi najznačajnije evropske i svjetske pisce i krupnim koracima vodi kroz jedan pravi, bolji književni 21. vijek i tako daje primetan doprinos procesima koji se odvijaju u crnogorskom društvu i državi danas.

"Upravo u duhu osnovnih postavki nagrade Književni plamen, zasnovanih na istoimenom tekstu Marija Vargasa Ljose, književnost i njeno promovisanje su dio napora da živimo u boljem svijetu ravnopravnosti i tolerancije, jednakosti i prosperiteta, zaštite prava svih stanovnika i slobodnog ispoljavanja svih stavova, uzajamnog razumijevanja i, prije svega, očuvanja mira. Dok plamen rata proždire živote, žiri i njegov predsjednik traže književnost kojoj su posvećeni mir, sloboda i ravnopravnost", piše u saopštenju.

Navodi se da je imajući pred sobom izvrsnost dosadašnjih dobitnika i niz izuzetnih kandidata, žiri razmotrio nekoliko autora i autorki koji su već neko vrijeme u središtu njegove pažnje i usaglasio jedinstven sud da u 2023. godini nagradu dodijeli istaknutoj književnici i dobitnici Nobelove nagrade za književnost 2019. godine, poljskoj, evropskoj i svjetskoj književnici Olgi Tokarčuk čiji su romani i proze već godinama i u Crnoj Gori i okruženju, omiljena lektira onih koji znaju šta je prava i velika književnost.

"Olga Tokarčuk je pisala romane i priče, poeziju i eseje, libreto i scenario, nosilac je više počasnih doktorata i psiholog okrenut Jungovoj školi, što je ostavilo traga u njenom djelu, osnivač svoje fondacije i društveni aktivist koji smjelo ulazi u otvorene sporove nastojeći da ideju demokratije i ljudskih prava uzdigne na viši nivo. U njenoj prozi žiri je prepoznao poetiku stalne projmene i novog istraživanja, smjelost da se uprkos uspjehu prethodne knjige sa svakim novim poduhvatom krene u nepoznato, veliku širinu žanrovskih transformacija i istraživanja neuralgičnih tema važnih za Poljsku, Češku i Njemačku, za Evropu graničnih pojaseva i situacija, za njenu istoriju i savremenost, različite jezike, tradicije i običaje koji u nekadašnjoj i današnjoj Srednjoj Evropi ostavljaju svoj moćan i ubedljiv trag i predstavljaju nasleđe koje valja štiti kao oblik jednog posebnog bogatstva. U našim prilikama i promjenama kroz koje prolazimo, u dijalogu sa velikim djelom dobitnice Nobelove nagrade za književnost i druge književnice dobitnice Književnog plamena, u rasponu koji je nagrada već opisala povezujući različite kontinente, zemlje porjjekla i mjesta u kojima žive i djeluju dobitnici Književnog plamena, možemo naći veliku podršku da se uz veliku književnost smjelo ide naprijed", kazali su iz Nove knjige.

Bonus video: