Preminuo Đuzepe Montanari, crtač stripova o Dilanu Dogu

Montanari je debitovao u seriji Dilan Dog već u trećem broju, u epizodi "Noć punog mjeseca", 1986. godine

4540 pregleda 40 reakcija 1 komentar(a)
Strip Dilan Dog, Foto: Shutterstock
Strip Dilan Dog, Foto: Shutterstock

Italijanski crtač stripova Đuzepe Montanari, jedan od glavnih umova koji stoji iza stripa "Dilan Dog", umro je u 86. godini života.

Vijest o smrti umjetnika objavljena je na službenoj Fejsbuk stranici izdavačke kuće spomenutoga stripa "Sergio Bonelli Editore", prenosi Index.hr.

"Napustio nas je Đuzepe Montanari. Zajedno s Ernestom Grasanijem poveo nas je brojnim, nezaboravnim avanturama Dilana Doga", objavila je izdavačka kuća na Fejsbuku.

Montanari je debitovao u seriji Dilan Dog već u trećem broju, u epizodi "Noć punog mjeseca", 1986. godine.

Umjetnik je rođen u Bolonji, 26. novembra 1936. godine. Godine 1954., nakon srednje škole, počinje saradnju sa Studijom "D'Ami", a kasnije crta brojne vestern-priče za časopise "Puppy" i "Tiramolla".

U sledećoj deceniji postaje autor naslovnica za "Editoriale Corno", a potom se posvećuje erotskim stripovima Renza Barbierija i Đorđa Kavedona.

Godine 1974. počeo je da radi za "Lanciostory", crtajući seriju "Alamo Kid", a saradnju sa izdavačkom kućom "Sergio Bonelli Editore" započeo je krajem sedamdesetih, radeći strip "Mali rendžer" prema tekstovima Decia Canzija i Đorđija Pecina.

Godine 1986. pridružio se timu Dilan Doga, gdje je zajedno s Ernestom Grasanijem postao jedan od najpoznatijih i najprepoznatljivijih crtača, stvorivši 27 priča redovnog serijala od 1986. do 2017. godine.

Od decembra 2021., ovoga puta zajedno s Paolom Bacilierijem, postao je umjetnik naslovnice dvomjesečnika "Dylan Dog Oldboy".

Bonus video: