FOTO 21. Kotorski Ljetnji Internacionalni karneval otvoren uz Gradsku muziku, mažoretke...

Da će ovo biti još jedna odlična karnevalska fešta potvrđuju i najave o dolasku mnogobrojnih karnevalskih grupa iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije

3586 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa početka 21. Kotorskog Ljetnjeg Internacionalno karnevala, Foto: Redakcija Mediabiro
Detalj sa početka 21. Kotorskog Ljetnjeg Internacionalno karnevala, Foto: Redakcija Mediabiro

Ovogodišnji 21. Kotorski Ljetnji Internacional karneval počeo je u četvrtak veče defileom Gradske muzike i mažoretki kroz Stari grad, svečanim podizanjem karnevalske zastave, dok je pravi spektakl nastupio na Ljetnoj pozornici gdje je mnogobrojna publika uživala u 28. koncertu mažoretki i akrobatik timova "Fešte", pod nazivom "Svi smo mi fešta".

Veliko zadovoljstvo posjećenošću i reakcijama prisutnih izrazili su organizatori manifestacije, članovi Nevladinog udruženja (NVU) “Fešta”, koji navode da je ovo naznaka još jednog jako uspješnog Kotorskog Ljetnjeg Internacionalnog karnevala, prenosi Mediabiro

“Mažoretke iz “Fešte” su pripremile zaista jedan spektakularan koncert, koji će se dugo pamtiti, koji je pun emocija. U publici su bili roditelji djece, kao i brojni gosti koji su u Kotor došli radi otvaranja karnevala. Mogu da kažem da sam prezadovoljan. I ako se po jutru dan poznaje, nadam se da će ova dva naredna karnevalska dana biti onakva kako smo ih i zamislili,” istakao je predsjednik NVU “Fešta”, Vasilije Bajrović.

Da će ovo biti još jedna odlična karnevalska fešta potvrđuju i najave o dolasku mnogobrojnih karnevalskih grupa iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije. ali i predstavnika evropskih karnevalskih gradova. Tu će biti i prijatelji karnevala iz Crne Gore: Tuzi, Herceg Novi, Tivat, Budva. Za 21. izdanje su se posebno potrudili i domaćini, karnevalske trupe iz Kotora.

“Kotorske karnevalske grupe su se ponovo pokrenule i probudile iz sna u koji nas je uvela pandemija. Šili su svoje maske, te će biti brojne karnevalske grupe koje će učiniti sve kako bi Kotor još jednom bio karnevalski grad, da svi još jednom osjete šta znači karneval u Kotoru, kao kolijevci karnevala. Kotor baštini ovu tradiciju preko 500 godina, tako da tu ne može biti greške. Moja generacija i NVU “Fešta” smo preuzeli jednu veliku obavezu od naših starih da prenesemo našu karnevalsku tradiciju na nove generacije. Puno radimo da sva ta djeca zavole karneval i da sva ta djeca zavole Kotor, da bi sutra, kada se mi malo povučemo, oni preuzeli i prenijeli to dalje,” ispričao je Bajrović.

Da je tradicija karnevala i mažoret plesa u sigurnim rukama, pokazao je nastup preko 150 članica plesnog kluba “Fešta” koji već 18. godina posluje u sklopu istoimenenog NVU.

“Čast i privilegija je roditi se i živjeti u Kotoru, jer nekako sve što je vezano za ples, ritam, muziku, nekako je lakše ako krene iz Kotora. U “Fešti” je puno djece, konkretno, u trenutnom timu je preko 150 djevojčica koje su večeras plesale. Zaista je veliki izazov uskladiti devet grupa, pet mažoret i četiri gimnastičkih, da sve funkcioniše kao sat, da se ne čeka između koreografija, da djevojčice koje plešu na oba smjera stignu sve. Finale našeg svakog koncerta je naša takozvana Produkcija, koju ste mogli da vidite na samom kraju. Radi se o koreografiji koja mora trajati oko 15 minuta i tokom koje na sceni mora biti minimum 50 djece. Mi nekako godinama rušimo te rekorde i uvijek imamo preko 100 djece. Večeras se 137 djevojčica mijenjalo na sceni tih 15 minuta, sa raznim mažoret i akrobat rekvizitima. Vidjeli ste vatru, lampice, štapove, krila, akrobat i mažoret elemente kroz jednu filmsku muziku,” ispričala je koreografkinja i trenerica “Feštinih” mažoretki, Mirjana Miljanović.

Bonus video: