Izložba posvećena istorijatu školskog broda "Jadran": 90 godina "škole pod jedrima"

Izložba je otvorena u četvrtak veče u atrijumu srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu

4745 pregleda 49 reakcija 3 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Siniša Luković
Sa izložbe, Foto: Siniša Luković

Ministarstvo odbrane, Mornarica Vojske Crne Gore i JU Muzej i galerija Tivat priredili su tematsku izložbu posvećenu školskom brodu MVCG, jedrenjaku "Jadran", povodom 90. godišnjice tog jedinstvenog i vrijednog broda.

Izložba je otvorena u četvrtak veče u atrijumu srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu.

Na petnaestak velikih panoa, autor izložbe Goran Grković iz Bara je kroz obrađene fotografije, tehničke nacrte i ostalu bitnu dokumentaciju predstavio 90 godina burnog i slojevitog života "Jadrana" još od geneze ideje za gradnju novog školskog broda za tadašnju Kraljevsku Mornaricu Jugoslavije početkom 20-ih godina prošlog vijeka od strane tadašnje pomorsko-propagandne organizacije Jadranska straža do danas.

Elektroinženjer sa velikim umjetničkim darom i jedan od najvećih zaljubljenika u "Jadran" i poznavalaca istorije tog broda, Grković se potrudio da kroz fotografije, prezentacije obrađene tehničke dokumentacije, nacrta i bitnih dokumenata iz proteklih devet decenija, najširoj publici predstavi slojevitu i burnu istoriju najljepšeg i najvrijednijeg broda Mornarice VCG, a koji je već 90 godina, svojevrsna "škola pod jedrima" koja obrazuje generacije oficira ratne, ali i trgovačke mornrice.

Obrađena je služba "Jadran" u Kraljevskoj Mornarici Jugoslavije, Ratnoj Mornarici Italije kada je brod bio zaplijenjen tokom Drugog svjetskog rata, te kasnije u Jugoslovenskoj Ratnoj i drugim mornaricama koje su uslijedile u SFRJ, SRJ, SCG i danas u Crnoj Gori.

Prikazana su i sva 24 dosadašnja duža međunarodna krstarenja "Jadrana" vodama svjetskih mora i okeana, kao i svih 29 oficira koji su do sada imali čast da budu komandanti ovog prestižnog broda.

Postavku izložbe upotpunili su i neki od predmeta i opreme sa samog broda, a publika u kojoj je bilo i dosta bivših radnika i inženjera nekadašnjeg tivatskog vojnog brodogradilišta "Arsenal" u kome je "Jadran" gotovo isključivo remontovan i održavan proteklih decenija, pokazala je veliko interesovanje za izložbu kroz koju ih je pričom o brodu i pokazanim eksponatima, fotografijama i dokumentima, proveo sam njen autor Goran Grković.

Otvaranju izložbe u ime Opštine Tivat, prisustvovala je sekretarka za društvene djelatnosti Olivera Mišković-Vidojević, ali i brojni penzionisani pripadnici Mornarice koji su sa ponosom prethodnih decenija služili na "Jadranu".

Okupljene u đardinu ljetnjikovca Buća-Luković pozdravio je aktuelni komandant školskog broda "Jadran", kapetan korvete Ivan Laković koji je naglasio da postavka govori kako o samom istorijatu broda, tako i o životu i radu oficira i mornara koji se se na njemu smjenjivali tokom 90 godina "Jadranove" službe.

"Školski brod "Jadran" možemo da gledamo kroz dva ugla: prvo onaj "esnafski" gdje možemo reći da "Jadran" predstavlja jednu pokretnu učionicu u kojoj mi pripadnici Mornarice VCG, ali i pitomci i studenti srednjih pomorskih škola i Pomorskog fakulteta Crne Gore stiču osnovna znanja, stiču onaj prvi osjećaj što je to biti na moru i određuju se da li će to biti njihova konačna profesija ili ne. Drugi, intreresantniji ugao gledanja na "Jadran" je onaj istorijski. "Jadran" je dio istorije koja traje evo, 90 godina, od 1933. kada je brod stupio u službu do danas. "Jadran" je brod koji je plovio raznim morima, brod koji je službovao na Balkanu a uzimajući u obzir što se sve na Balkanu desilo u zadnjih 90 godina, možemo da kažemo da je "Jadran" imao veoma burnu istoriju", kazao je, otvarajući izložbu, komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan fregate Milan Jevtović koji se posebno zahvalio autoru Goranu Grkoviću na pažnji i ljubavi sa kojom je napravio ovu postavku.

Bonus video: