Zaokružen programski segment KotorArt talenti

KotorArt Don Brankovi dani muzike, KotorArt talenti - Sari Šaćiri

1356 pregleda 0 komentar(a)
Sari Šaćiri, Foto: Krsto Vulović
Sari Šaćiri, Foto: Krsto Vulović

Posljednji u nizu koncerata mladih talenata na KotorArtu ove godine održao je violončelista Sari Šaćiri. U crkvi Sv. duha, u srijedu 9. avgusta, Šaćiri je svoj solistički resital bazirao na djelima Baha, Isaija i Kasada.

Sari Šaćiri je završio osnovne studije violončela na Univerzitetu umjetnosti Kodarts u Roterdamu, u klasi prof. Joakima Ejlandera. Kao crnogorski đak, tokom školovanja osvajao je prve nagrade na takmičenjima Zlatne stepenice u Valjevu, 2018. i 2019, Pjeter Gaci u Skadru, 2018. i 2019, na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore, 2014, 2016, 2018, a dobitnik je i nagrade “Odličan 5” Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Na KotorArtu Šaćiri je izveo obiman, tehnički zahtjevan i sadržajno složen program. Prikazujući pristupe solističkom instrumentu iz različitih istorijskih i stilskih perspektiva, upoznao je publiku sa kapitalnim djelima za violončelo.

Prije svega, izveo je Svitu u Es-duru, četvrtu po redu od ukupno šest svita za solo violončelo Johana Sebastijana Baha. Tako je interpretativni Šaćirijev kôd balansirao između izazova tehničke prirode, diferenciranja različitih igračkih karaktera i razumijevanja artikulacionih i agogičkih elemenata djela.

Nakon Sonate za violončelo u c-molu, op. 28 Ežena Isaija, djela ranog dvadesetog vijeka, Šaćiri je cjelovečernji koncert zaokružio Svitom za violončelo Gaspara Kasadoa, čime je ponovo prikazao (neo)baroknu koncepcije muzičkog djela, ali iz perspektive kompozitora 20. vijeka.

Programski segment KotorArt talenti ove godine je okupio više mladih umjetnika u različitim formama prikazivanja. Pored tradicionalnih koncerata najboljih učenika ŠOSMO Vida Matjan u Kotoru i studenata Muzičke akademije na Cetinju, nastupila je violinistkinja Dea Nicaj, studentkinja Akademije za muziku i teatar u Minhenu, koja je u pratnji pijaniste Amira Džakovića izvela sonate K. F. E. Baha, A. Šnitkea i L. van Betovena.

Čitavu plejadu mladih umjetnika publika je imala priliku da čuje, ali ne kao interpretatore već kao govornike na Forumu mladih umjetnika. U završnoj panel-diskusiji predloge za poboljšanje položaja (mladih) umjetnika u Crnoj Gori iznijeli su, pored Šaćirija, solo pjevačica Petra Radulović, pijanista Andrija Jovović, kompozitor Marko Kovač, violinista Dušan Obrenović, kao i violinista Viktor Huter, violončelistkinja Eden Sekulović, violončelista Kosta Popović, violinistkinja Vukica Rašović, pijanistkinja Miljana Nikolić, violinistkinja Jelena Jovović. Time je KotorArt postao mjesto susreta mladih crnogorskih umjetnika, na kojem oni ne dijele samo muzičku scenu, već i iskustva stečena u domovini i inostranstvu.

Bonus video: