Prvi film o Šumanoviću poslije 65 godina 26. avgusta u Budvi

Poslije više od 50 svjetskih festivala i 30 nagrada, dokumentarni film o Šumanoviću premijerno u Crnoj Gori na festivalu "Ćirilicom"

2466 pregleda 0 komentar(a)
Autoportret (ulje na platnu 1925), Foto: Wikimedia
Autoportret (ulje na platnu 1925), Foto: Wikimedia

Projekcija art-dokumentarnog filma "Svetlost i senke - i umetnike ubijaju, zar ne?", o velikom srpskom slikaru Savi Šumanoviću, u produkciji Kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski", produkcijske kuće "Ramonda" iz Beograda, a u režiji prof. Dragoljuba Elčića, zakazana je za 26. avgust na trgu između crkava.

Jedan od najviše nagrađivanih filmova u regionu ovog ljeta dolazi u Budvu. "Svetlost i senke - i umetnike ubijaju, zar ne?" , koji je premijerno prikazan krajem februara, za kratko vrijeme osvojio je veliki broj međunarodnih nagrada najprije u Aziji, gdje je u na filmskom festivali u indijskom Kalalu proglašen najboljim dokumentarcem.

Film je potom osvojio niz nagrada, ukupno njih trideset, na filmskim festivalima u Južnoj Koreji, Dubaiju, Maleziji Saudijskoj Arabiji, Kataru, Grčkoj, Francuskoj, a stigli su i pozivi sa festivala u Londonu, Krajovi, Oslu i Bodenu.

Ovo ostvarenje, rađeno poetikom slike, zvuka i tišine, jedinstveno je po tome što je autorski tim snimio više od 400 najznačajnijih originalnih Šumanovićevih umjetničkih djela koja se nalaze u galerijama Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Prema riječima reditelja Dragoljuba Elčića ovo je neobičan film koji svojom poetskom i estetskom dimenzijom stvara šansu da pređe Drinu i ode u svijet, što i jeste bila želja:

"Mi smo se drznuli da ugrabimo jedno zrnce svetla iz niske svetlosnih bisera umetničkog stvaralaštva Save Šumanovića. Tog slikara svetlosti koji je slavio život, a onda je loša strana civilizacije došla sa senkom na jahačima apokalipse i na nabrutalniji način taj život odnela. Ta senka i ti jahači i dalje jašu, i ta senka ponovo postaje, nažalost, u vremenu u kome mi živimo sve više tama, mrkli mrak u ljudskom, čovečnom smislu. Ali to zrno Šumanovićevog svetla želeli smo da bude luč koja će dati nadu čoveku preko lika i dela izuzetnog umetnika".

"Svetlost i senke" je inače prvi dokumentarac posvećen Savi Šumanoviću još od 1958, kada je "Puteve" snimio proslavljeni Aleksandar Saša Petrović.

Bonus video: