Bogat program prvog BSAFF festivala

Tokom tri dana u Budvi biće prikazani dokumentarni i igrani sportski i art filmovi, a prvo veče biće upriličena i premijera nagrađivanog ostvarenja “Put prazne šake”

11883 pregleda 33 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Prvi međunarodni festival sportskog i umjetničkog filma BSAFF biće održan od 17. do 19. avgusta u Budvi, a tokom tih dana ljubitelji će imati priliku da vide 30-ak ostvarenja.

Festival će biti otvoren premijerom nagrađivanog sportskog dokumentarca “Put prazne šake” za koji je direktor ovog festivala tokom proteklih godina osvojio brojne nagrade.

Publika će imati priliku da u subotu i nedjelju vidi filmove kako dokumentarne kratkomentražne, srednjometražne i dugometražne, tako i igrane iz Finske, Letonije, Italije, Kine, Amerike, Francuske, Španije, kao i ex-Yu republika, a boje Crne Gore braniće ostvarenja “Ponos grada-100 godina primorja Crne Gore”, autora Dušana Vulekovića i “Više od igre, više od života”, autora Milutina Grgura.

Vuleković je napravio dokumentarni film povodom stogodišnjice osnivanja kotorskog “Š. K. Primorac” 1922. godine, dok Grgurovo ostvarenje govori o Robertu Vukmanu i Ljubiši Maškoviću, njihovom prijateljstvu koje je od pakla rata spasilo knjigu i vratilo je onima kojima i pripada. Kroz film “Više od igre, više od života” se prepliće i priča o jugoslovenskom fudbalu i rivalstvu “Crvene zvezde” i “Hajduka”, kroz koju se provlače komentari doajena sportskog novinarstva Zdravka Reića, Eda Pecija i Milojka Pantića.

Tokom prvog dana biće prikazani i kineski film “Kroz pandemiju do Olimpijade”, francuski “Nagoni”, francuski “Tačka na liniji”, a svi koji su propustili imaće priliku da u nedjelju nakon 13 časova vide i igrani film “Zlatni dečko”.

Festival se održava pod okriljem svjetske federacije sportskog filma FICTS-a.

Bonus video: