Psihološka interpretacija hrišćanstva

Žarko Trebješanin, psiholog iz Beograda, govoreći o ovoj knjizi kaže da ona ima individualni pečat, kako i sam naslov kaže

4780 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CG news
Foto: CG news

Predstavljanjem knjige „Susreti sa Jungom – psihološka interpretacija hrišćanstva“ Ivice Hausmeistera juče je u atrijumu srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu svečano zatvoreno ovogodišnje „Tivatsko književno ljeto“ – manifestacija koju je priredila ovdašnja JU Gradska biblioteka.

Ivica Hausmeister, rodom Tivćanin, studije medicine završio je u Nišu. Poslije dvije godine rada na poslovima ljekara opšte prakse, nastavlja specijalizaciju neuropsihijatrije u Beogradu. Početkom devedesetih, sa porodicom se seli u Englesku gdje je specijalizirao na Kembridžu.

Radio je kao psihijatar za jedan od Trastova, organizaciju koja objedinjuje dvadesetak bolnica iz nekoliko gradova i zapošljava oko 1000 psihijatara. Kao pasionirani ljubitelj astrofizike, postao je pisac i objavio knjigu “Putovanje kroz vrijeme” o istoriji univerzuma, ali tako da i onima koji ne znaju mnogo o tome, približi određene pojmove astronomije i fizike. Knjigom „Susret sa Jungom – psihološka interpretacija hrišćanstva“, zapravo se vraća svojoj profesiji.

Žarko Trebješanin, psiholog iz Beograda, govoreći o ovoj knjizi kaže da ona ima individualni pečat, kako i sam naslov kaže.

“I sam pisac je jedna vrlo osobena ličnost, neobičan psihijatar, koji je dao sebi zadatak da prikaže neke od najvažnijih i najsloženijih Jungovih pojmova i teorija kao što je kolektivno nesvesno zatim arhetipove, posebno arhetip senke koji itekako ima važnu ulogu. Arhetip anime, animusa, i posebno sopstva ili jastva odnosno središnjeg vrhovnog arhetipa kojem čovek teži u procesu individuacije.“- podvukao je Trebješanin.

promocija knjige
foto: CG news

Knjiga je, kazao je on, značajna upravo zbog tog ličnog pečata i tu ima mnogo i stzrasti i ljubavi prema predmetu o kom on piše.

„Hausmeister ima književni dar da te najsloženije pojmove objasni i učini ih bliskim ljudima koji i nisu toliko upućeni u Junga i da ih zainteresuje za Junga.” -naglašava Trebješanin.

Ivica Hausmeister, autor knjige, ističe da svi u životu prolazimo kroz dvije faze, prvu gdje želimo da stvorimo sve u materijalnom svijetu. Kada tu dosegnemo maksimum, čovjek se okreće sebi, svojoj duši i pokušava da je istraži.

„To je proces sazrijevanja. Čovjek u drugoj polovini života i kako se njegov kraj bliži, počinje da gleda na život drugim očima. Počinje da bude više tolerantan i ta tolerancija se razvija kao posledica upravo našeg sazrijevanja i naše sposobnosti da prihvatimo sebe onakvi kakvi jesmo“.

Jung je psihijatar za kojeg je potrebno vrijeme da bi neko uopšte počeo da se bavi njim, pojašnjava Hausmeister, dodajući da se on sam nije slučajno počeo baviti Jungom.

“Sam sam u toj drugoj polovini života i pokušavam da steknem neku veću zrelost, da shvatim život bolje i ne budem arogantan. Mnogi ljudi su se bavili Jungom i to mi je zapravo i pomoglo da ga razumijem.”- kaže Hausmeister.

Direktorica JU Gradska biblioteka Tivat, Vesna Barbić, zadovoljna je kako je proteklo “Tivatsko književno ljeto 2023”.

„Ovo je drugi put da tivatska Gradska biblioteka organizuje ovakvu manifestaciju, u drugoj godini njenog postojanja kao samostalne javne ustanove i to smatramo velikim uspjehom u gradu koji obiluje kulturnim događajima i sadržajima tokom ljeta. Uspjeli smo da nađemo svoje mjesto pod suncem u punom smislu te riječi i mnogo smo zbog toga zadovoljni. Naravno, zahvalni smo svima koji su pomogli da se naš program realizuje, jer tivatsku kulturnu scenu čini ukupnost njenih programa i svakako da su tu naši partneri Centar za kulturu i Muzej i galerija Tivat, kao i Opština Tivat koja nam je pružila punu podršku. Ono što bi naročito htjela da istaknem jeste predivna publika, najveću zahvalnost dugujemo onim ljudima, a ima ih poprilično, koji nisu propustili nijedno naše dešavanje, njima se zahvaljujem od srca.“-rekla je Barbić koja je zajedno sa urednikom izdanja u JU Gradska biblioteka Tivat dr Miomirom Abovilem, bila moderatorka završen književne večeri ove manifestacije.

Bonus video: