Impresije sa putovanja neumornog putnika

U Budvi otvorena izložba francuskog umjetnika Žan Pjera Tangija

752 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: JU Muzeji i galerije Budve
Sa otvaranja izložbe, Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Neumorni putnik, grafičar, slikar, mozaičar, Žan Pjer Tangi iz Francuske predstavio je svoje grafike objedinjene izložbom pod nazivom “Impresije sa putovanja” u Budvi, u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović”. Kustoskinja izložbe, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve je Tanja Jovetić.

Umjetnik nije bio u prilici da prisustvuje otvaranju, a postavku je zvanično otvorio akademski vajar Zlatko Glamočak. On je na samom početku prenio pozdrave profesora Tangija i žaljenje što nije mogao da podijeli lijepe trenutke sa prisutnima. Glamočak je prenio i zahvalnost Tangija organizatorima i svima koji su radili na pripremanju izložbe, a koja je otvorena do 30. avgusta.

“Da vam pričam o grafikama nema potrebe, tu su one pred vama. Lucija (Đurašković) je takođe napisala jedan jako lijep tekst. Kao što ste čuli, profesor Tangi je profesor jedne ugledne pariske akademije i odatle je otišao u penziju. Sa jednim posebnim statusom. Međutim, profesor Tangi je jedan neumorni putnik. Uglavnom, ove grafike su nastale kao impresije sa tih putovanja. Kaže da je uradio i dosta grafika posvećenih Crnoj Gori jer ovo je njegova četvrta izložba u Crnoj Gori”, kazao je Glamočak.

Istoričarka umjetnosti i direktorica JU Muzeji i galerije Budve mr Lucija Đurašković zapisala je da je “stvaralački duh jednog od najznačajnijih francuskih savremenih umjetnika, Žan Pjera Tangija, utemeljen na fenomenologiji vizuelne percepcije, gdje osobenim senzibilitetom transformiše iskustveni doživljaj prostora, najčešće urbanog pejzaža, u autonomni svijet slike u koji neposredno unosi kako svoje znakovne psihološke atribute, tako i filozofska bašlarovska promišljanja uslovljena, između ostalog, i svojim širokim obrazovanjem”...

Prije otvaranja, mladi talentovani gitarista Sergej Božović izveo je kompoziciju “Soleares” Sofoklea Papasa.

Žan Pjer Tangi rođen je 1945. godine u Parizu. Od ranog djetinjstva ispoljava privrženost ka umjetnosti, pa tako završava umjetničku školu, a zatim i prestižnu parisku likovnu akademiju L’Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Paris na kojoj je diplomirao 1972. Tamo je počeo da predaje grafiku, da bi nekoliko godina kasnije bio unaprijeđen u zvanje profesora, a ubrzo postao i šef odsjeka grafike. Izlagao je širom svijeta, osvajao nagrade i radio na prestižnim akademijama.

Bonus video: