Ansambl „Ane Karenjine” impresionirao žiri 69. Splitskog ljeta

Predstava Dramskog studija “Prazan prostor” iz Podgorice i Kraljevskog pozorišta Zetski dom ovjenčana nagradom "Judita" za najbolje umjetničko ostvarenje ovogodišnjeg izdanja prestižne manifestacije

3153 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Ana Kašćelan
Foto: Ana Kašćelan

Žiri dramskog programa 69. Splitskog ljeta impresioniran predstavom “Ana Karenjina”, u koprodukciji Dramskog studija “Prazan prostor” iz Podgorice i Kraljevskog pozorišta Zetski dom. Jednoglasnom odlukom žiri je i nagradio ansambl priznanjem “Judita” za najbolje umjetničko ostvarenje ovogodišnjeg izdanja prestižne manifestacije.

Žiri koji su činili: filmski reditelj i scenarista Andrija Mardešić, kostimografkinja Sonja Obradović i teatrološkinja Višnja Kačić Rogošić, u obrazloženju je uputio niz pohvala za ansambl iz Crne Gore.

"Raster raznovrsnih Tolstojevih likova velikog emocionalnog raspona i ljudskoga iskustva šačica je mladih glumaca utjelovila dosljedno, čvrsto i uvjerljivo te ga nenemetljivo dopunila metateatralnim insertima i predstavljanjem sebe, a kontinuirane prelaze između različitih razina i količina scenske fikcije/realnosti donijela ležerno i s lakoćom", naveo je, između ostalog, žiri.

Oni dodaju da je ekipa pokazala virtuozno vladanje pozorišnim alatima kojima su s pravom mjerom oblikovali pozornički svijet, bez suvišne demonstracije izvedbenih vještina, a uz suptilnu i neprovokativnu komunikaciju s gledaocima.

"Posebno impresionira sklad i međusobna podrška ansambla koji je u cjelini gotovo sve vrijeme suprisutan na pozornici i iz kojega ne želimo isključiti niti nositelje količinski manjih uloga i muzičare te postojanost razine izvedbe tokom gotovo petosatnoga pozorišnog događaja čija se fikcija povremeno proteže i u standardnu pauzu", piše u obrazloženju.

Ansambl čine: Sanja Vujisić, Aleksandar Gavranić i Pavle Prelević, a predstavu je, prema poznatom romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja režirao Mirko Radonjić. Dramaturg je Ilija Đurović, producentkinja Marija Backović, Lina Leković je kostimografkinja, za muziku je zadužen Ilija Gajević, a assitentkinja režije je Hana Rastoder. Nagrada iz Hrvatske dolazi nakon više značajnih nagrada koje je predstava već osvojila u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Bonus video: