Akademik Izet Sarajlić kao najveća legenda jugoslovenske poezije

Niko nije toliko uticao na savremenoo bosansko-hercegovačko pjesništvo kao Izet Sarajlić

5642 pregleda 0 komentar(a)
Izet Sarajlić, Foto: Screenshot
Izet Sarajlić, Foto: Screenshot

“Oči kroz koje ću i poslije smrti gledati” zbirka slovenskih elegija Izeta Sarajlića biće tema osme večeri, VII festivala „Ćirilicom“, koji se održava od 23. avgusta do 13. septembra na Trgu između crkava.

O Sarajlićevim elegijama, predsjednik Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore, Radomir Uljarević, razgovoraće sa Ismetom Ovčinom, direktorom univerzitetske i nacionalne biblioteke BiH i književnikom, kao i sa drugim sagovornicima 30. avgusta u 21 čas na festivalu Ćirilicom.

Izet Sarajlić, bosansko-hercegovački istoričar filozofije, esejista, prevodilac i pjesnik, rođen 1930. u Doboju. D‌jetinjstvo je proveo u Trebinju i Dubrovniku, a 1945. se nastanjuje u Sarajevu, u kojem će ostati sve do kraja života, 2002. U Sarajevu je pohađao mušku gimnaziju, a u svijet jugoslovenske poezije ulazi kao devetnaestogodišnjak, zbirkom poezije „U susretu“.

Za vrijeme studija na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, radio je i kao novinar i nikada nije prestajao pisati. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i udruženja intelektualaca „Krug 99“. Objavio je preko 30 knjiga poezije od kojih su neke prevedene na 15 jezika. Niko nije toliko uticao na savremenoo bosansko-hercegovačko pjesništvo kao Izet Sarajlić. Elegičnost kao najizrazitija crta Sarajlićeve emocionalnosti, njegovo poimanje života uopšte i ljubav kao neizbježni lajt motiv, često upućuju na romantičnu Jesenjinovu poeziju. Široka otvorenost i ljubav prema cijelom svijetu odišu iz svakog njegovog stiha. Izvanrednu i trajnu popularnost njegova je poezija dostigla upravo zahvaljujući jednostavnosti izraza prožetog dubokom osjećajnošću.

Bonus video: