"55 kvadrata" na Ljetnjoj pozornici u Tivtu

Sjutra veče na "Purgatorijama" gostuje ansambl HNK iz Splita

6081 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Pozorišna predstava „55 kvadrata“ u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita, biće izvedena u takmičarskoj konkurenciji za nagrade 18. Međunarodnog festivala mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu, u nedjelju, 20. avgusta sa početkom u 21 sat, na ovdašnjoj ljetnoj pozornici.

Po tekstu inspirisanom svakodnevicom i kolumnom Jurice Pavičića, a koji je dramaturški obradila Ivana Vuković, komad „55 kvadrata“ režirao je Ivan Plazibat. Scenografiju potpisuje Tea Truta, kost ime je uradila Petra Pavičić, scenski pokret Damir Klemenić dok je muziku komponovao Damir Šimunović u ovoj predstavi igraju Goran Marković, Arijana Čulina, Ana Marija Veselčić, Roko Sikavica, Snježana Sinovčić Šiškov i Nikola Ivošević.

55 kvadrata
foto: Siniša Luković

"55 kvadrata", tekst inspirisan svakodnevicom i kolumnom Jurice Pavičića, u "slice of life" maniru prati savremenu splitsku porodicu tokom ljetnih mjeseci.

Izbačeni 1. maja iz stana koji iznajmljuju, Lena i Tino odlučuju ljetne mjesece provesti kod Leninih roditelja, mlađeg brata i bake u stanu od 55 kvadrata. Osim najezde turista, ljeto u stanu otežava nepitka voda, požar koji se opasno približio gradu, te smrad odlagališta smeća koji se širi cijelim gradom, a posebno kad zapuše južina, metaforički podsjećajući na odnos grada prema svojim građanima.

Predstava kritički preispituje nasljeđene obrasce višegeneracijskog suživota i mehanizme mediteranskog društva čije su društvene politike pod teretom kapitala sve nepovoljnije kako za pojedinca tako i za porodicu.

Bonus video: