Žena je centralna ličnost festivala "Ćirilicom"

Upravo je ženski lik glavno težište svih premijera koje će se igrati ove godine.

2014 pregleda 83 reakcija 3 komentar(a)
Detalj sa predstave "Brod", Foto: Duško Miljanić
Detalj sa predstave "Brod", Foto: Duško Miljanić

Žena je centralna ličnost festivalskog dramskog programa "Ćirilicom", koji traje do 23.avgusta do 13.septembra.

Upravo je ženski lik glavno težište svih premijera koje će se igrati ove godine. Organizatori tvrde da je ove godine ćirilica prava Ljepotica.

Sukob mlade Gojkovice i Vile je srž baleta "Zidanje Skadra", u koreografiji i po konceptu najboljeg mladog umjetnika regiona Miloša Isailovića. Čuveni ep, ispričan modernim baletom baletskih igrača Bitef dens kompanije, biće zasigurno hit ove sezone.

Kod plesne predstave, u produkciji Narodne biblioteke "Miroslav Luketić" Budva i tima okupljenog oko KUD "Kolo", su "izvrnuli" pristup i za njih je istinska tema projekta bugarska princeza Kosara i njena tragična sudbina i ljubav prema dukljanskom vladaru Vladimiru.

Zora je u središtu bajke koju je napisala Zorica Joksimović. Nevjerovatna avantura iz pera budvanske spisateljice govori o toj djevojčici i Zmaju, nekadašnjem princu Iliru.

Jedva čekamo prvi budvanski dječiji mjuzikl "Zmaj sa Spasa", u izvođenju pozorišta "Pinokio" i "Čiča Miča" Sofija Ljubiša će, za neupućene, kažu u organizaciji festivala, biti najveće iznenađenje drame "Brod", jer je ona zaista fascinantna ličnost o kojoj se jako malo znalo.

Ona je jedan od tri glavna lika pozorišne sage o porodici Ljubiša, koju festival realizuje povodom jubileja - 200 godina od rođenja braće Ljubiša. Reditelj je Ana Đorđević, koja je napisala i dramu, inspirisanu sa dvanaest kratkih priča.

Anđela Pećinar je glavni lik dramatizacije knjige "Ne možeš pobjeći od neđelje" i biće "domaćin" poslednje festivalske noći i svečanog zatvaranja manifestacije "Ćirilicom" kada se igra ova predstava u produkciji budvanske biblioteke i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Bonus video: