U Tivtu promocija studije o spomenicima-krajputašima

Ova knjiga je objavljena u izdanju Društva za kulturni razvoj “Bauo”.Recenzenti studije su Srđan Radović i Milica Nikolić, etnolozi-antropolozi.

1816 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U prostorijama JU Muzej i galerija Tivat u utorak, 22. avgusta sa početkom u 20 časova biće predstavljena monografska studija “Obilježja smrti na crnogorskim drumovima: sjećanje i upozorenje” autora Dušana Medina (arheolog i menadžer u kulturi), Ljiljane Gavrilović (etnološkinja-antropološkinja) i Biljane Sikimić (lingvistkinja).

Ova knjiga je objavljena u izdanju Društva za kulturni razvoj “Bauo”.Recenzenti studije su Srđan Radović i Milica Nikolić, etnolozi-antropolozi.

Projekat “Evidentiranje, mapiranje i valorizacija obilježja saobraćajnih nesreća na drumovima u Crnoj Gori” nevladinog udruženja Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru podržalo je Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore putem Javnog konkursa za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u oblasti saobraćaja, sigurnosti i bezbjednosti u saobraćaju za 2022. godinu.

krajputaši
foto: Siniša Luković

U pitanju je projekat koji je podrazumijevao obilazak glavnih (magistralnih) saobraćajnica u Crnoj Gori te mapiranje i dokumentovanje obilježja pored puta (krajputaša) podignutih stradalima u nesrećama u drumskom saobraćaju.

“Kao jedan od ciljeva projekta jeste nastojanje da se obilježja na mjestima nesreća u drumskom saobraćaju u javnosti percipiraju kao dio memorijalne prakse i memorijalne kulturne baštine Crne Gore, te da budu društveno vidljiva i, koliko je moguće više, valorizovana, te kao takva dodatno doprinijeti skretanju pažnje na opasnosti koje vrebaju u drumskom saobraćaju, nekada pogubne i po ljudski život”, saopštili su autori studije.

O knjizi će govoriti Dušan Medin, jedan od autora studije i direktorica JU Muzej i galerija Tivat Danijela Đukić.

Bonus video: