Tijana Rakočević dobitnica Centralnoevropske nagrade za pisce

Nagrada podrazumijeva novčani iznos, kao i prevod knjige na slovenački i jezik po izboru dobitnice

2934 pregleda 34 reakcija 3 komentar(a)
Knjiga priča "Intimus" Tijane Rakočević, Foto: Privatna arhiva
Knjiga priča "Intimus" Tijane Rakočević, Foto: Privatna arhiva

Crnogorska književnica Tijana Rakočević ovogodišnja je dobitnica Centralnoevropske nagrade za pisce (CEI) za knjigu priča "Intimus".

Nagradu, koja ima za cilj da promoviše mladu generaciju pisaca i da pomogne afirmaciji njihovog rada prevodima na druge jezike, finansira Evropska banka za obnovu i razvoj, a ista će joj biti uručena 6. septembra na 38. Međunarodnom festivalu u Vilenici, u Sloveniji, koji se održava u organizaciji Društva pisaca Slovenije.

Nagrada podrazumijeva novčani iznos, kao i prevod knjige na slovenački i jezik po izboru dobitnice.

Žiri u sastavu, Suzana Tratnik, predsjednica, i Leonora Flis, Aljoša Harlamov, Aljaž Koprivnikar i Jaruška Majovski, članovi, u obrazloženju je naveo da je Rakočević pisanjem "uzdrmala dominantni heteronormativni pogled u crnogorskoj književnosti, prožet ruralnom simbolikom i folklornim mitovima, i usvojila novu narativnu paradigmu sa feminističkim pogledom i inovativnim oblikom komunikacije književnog teksta sa kulturom u kojoj je nastao“.

"Proza Tijane Rakočević je u koraku sa savremenim književnim tokovima, a preciznim, analitičnim i nemilosrdnim rukopisom dekolonizuje žensko tijelo i izlaže društveno prihvaćeno nasilje nad ženama i seksualnim manjinama“, stoji u obrazloženju.

Tijana Rakočević
Tijana Rakočevićfoto: Krsto Vulović

Tijana Rakočević, pjesnikinja, esejistkinja, prozna i dramska spisateljica, doktorantkinja je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, na odsjeku za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti. Stipendistkinja je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti za 2016/17. godinu i bavi se naučnim radom.

Objavila je zbirku poezije "Sve blistavi kvanti" (2018) i zbirku kratkih priča "Intimus" (2023), a u pripremi je i dramski komad "Admiral".

Njeni radovi, eseji, prikazi, pjesme i priče, prevedeni na nekoliko svjetskih jezika ili u originalu, mogu se naći u domaćoj i međunarodnoj književnoj periodici.

Zamjenica je glavnog urednika u izdavačkoj kući »Fokalizator«. Crnogorsko narodno pozorište dodijelilo joj je najznačajniju bijenalnu nagradu za dramski tekst u Crnoj Gori (2022), a osvojila je i drugu nagradu na međunarodnom konkursu za najbolju priču evromediteranskog regiona »A Sea of Words«, koji, u saradnji sa Fondacijom »Anna Lindh«, organizuje Evropski institut za Mediteran (Barselona).

Dobitnica je i nagrade za najbolju kratku priču u Crnoj Gori za 2019. godinu, na takmičenju koje je organizovao Festival umjetnosti, prve nagrade na konkursu Instituta »Goethe« iz Zagreba za najbolju pjesmu na temu pitke vode (2021) i treće nagrade na konkursu Američkog ugla za najbolju priču inspirisanu životom i radom američkih književnica (»Granica«, 2021).

Autorka je i najbolje kvir priče regiona (2021), kao i najbolje priče inspirisane planinom Bihor (2020). Dobitnica je rezidentne stipendije Evropske mreže za književnost Traduki (2022).

Bonus video: