U Šavniku večeras promocija knjige "Besudna vremena" Velizara Sredanovića

Knjiga je u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore katalogizovana kao umjetnička monografija i istorijski roman

3666 pregleda 2 komentar(a)
"Besudna vremena" Velizara Sredanovića, Foto: Privatna arhiva
"Besudna vremena" Velizara Sredanovića, Foto: Privatna arhiva

Večeras će u Kući Pekića u Šavniku, sa početkom u 19 časova, biti organizovana promocija knjige "Besudna vremena", autora Velizara Sredanovića.

Na promociji, koju organizuju Opština Šavnik i JU Centar za kulturu, sport i medije, govoriće Draško Došljak i autor knjige.

U knjizi “Besudna vremena” Sredanović, publicista i univerzitetski profesor, piše o petorici golootočkih junaka - Petru Komneniću, Veljku Žižiću, Obrenu Blagojeviću, Radivoju Vukićeviću i Savu Stanojeviću, junacima čija ispovijest svjedoči o tome “kolika je snaga i želja za opstankom, kolika je hrabrost, moralnost i etičnost ljudi sa crnogorskog krša”.

Prvi dio knjige predstavlja izbor iz svojevrsnih memoara, zapisa i bilješki Petra Komnenića, koji su prvi put objavljeni, dok su u drugom dijelu razgovori i intervjui koje je autor vodio sa “elitom iz zloglasne Petrove rupe”, Obrenom Blagojevićem, Veljkom Žižićem (prvi put objavljena njegova životna ispovijest), Savom Stanojevićem i Radivojem Vukićevićem.

Knjiga je u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore katalogizovana kao umjetnička monografija i istorijski roman.

Recenzent knjige, akademik Nenad Vuković, ocijenio je “Besudna vremena” kao knjigu po mnogo čemu posebnu i značajnu, “s velikim darom pisanu i složenu. Složeni su romansijerski, čisto književno-istorijski djelovi, razgovori, intervjui, složeni u neraskidivu cjelinu”.

”Sredanović, kao iskusni istraživač naučne utemeljenosti uputio se u nesvakidašnje analize, uputio se da putem razgovora, intervjua tumači najteže godine u Jugoslaviji poslije Drugog svjetskog rata, da čuje one koji su bili najkompetentniji, a kojima nije bilo dozvoljeno da razgovaraju, da iznesu svoje mišljenje o sudbini zemlje za koju su se žrtvovali ‘bez uzmaka i bez straha’. Dozvoljeno im je samo da se izjašnjavaju”, zapisao je Vuković.

Kako je istakao, kroz čitavu knjigu autor prati uspravne ljude, različite, a iste “u jačini duha i prezira prema smrti”.

Bonus video: