Vlada će finansijski podržati projekat "Budva - Boka 2028: Evropska prijestonica kulture"

Cilj je, kako je rečeno iz Vlade, promocija raznolikosti i bogatstva evropskih kultura i isticanje osobina koje dijele, uz podršku međusobnom razumijevanju

3397 pregleda 12 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković

Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, usvojila Informaciju o finansijskoj podršci projektu "Budva - Boka 2028: Evropska prijestonica kulture", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

"Evropska prijestonica kulture je inicijativa Evropske unije koja je započeta 1985. godine i predstavlja jedan od najambicioznijih kulturnih projekata u Evropi", piše u saopštenju.

Cilj je, kako je rečeno, promocija raznolikosti i bogatstva evropskih kultura i isticanje osobina koje dijele, uz podršku međusobnom razumijevanju, interkulturnom dijalogu i osjećaju pripadnosti zajedničkom kulturnom prostoru.

"Prestižna titula Evropska prijestonica kulture stiče se na period od godinu dana, a svake godine su nosioci najmanje dva grada iz drzava članica Evropske unije. Odlukom o uspostavljanju inicijative ."Evropska prijestonica kulture 2020-2033" je predviđeno da grad iz zemlje kandidata i potencijalnog kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u navedenom periodu može jednom konkurisati za dobijanje ove prestižne titule", stoji u saopštenju Vlade.

Dodaje se da je navedena Odluka usvojena i zvanično ratifikovana 16. aprila 2014. godine, čime su se po prvi put stekli uslovi da Crna Gora bude učesnica projekta koji omogućava fundamentalni razvoj društva i obezbjeđuje višestruku i dugorocnu korist.

"Opstina Herceg Novi je bila kandidat za Evropsku prijestonicu kulture za 2021. godinu i ušla u završni krug za titulu koja je pripala gradu Novom Sadu. Konkurs za dodjelu titule Evropska prijestonica kulture se raspisuje sest godina prije godine za koju se dodjeljuje, dok je proces pripreme aplikacionog dosijea dugotrajan i kompleksan i traje nekoliko godina", navodi se u saopštenju.

Iz Vlade navode da je u skladu sa navedenim Opština Budva zajedno sa partnerima iz Boke pripremila kandidaturu u cilju pružanja odgovora na sve zadatke koje proces aplikacije nosi sa sobom.

"Ovaj projekat donosi značajnu korist za grad, regiju i državu u kojoj se nalazi i to na kulturnom, edukativnom, socijalnom, ekonomskom i turističkom planu. To je jedinstvena prilika za obnovu gradova i regija, unaprjeđenje imidža, kao i unošenje inovacija u kulturni život gradova i podrška snaženju turističke ponude", piše u saopštenju.

Bonus video: