Središte kulture i izvorište civilizacije

Predstavom “Mediteran” Baletskog studija Muzičkog centra Crne Gore zatvoren je ovogodišnji Barski ljetopis

2062 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Barski ljetopis
Foto: Barski ljetopis

Vizuelno-scenskim putovanjem koje prikazuje kulturne migracije kroz prostor i vrijeme, a čije je jedino odredište Mediteran kao središte kulture i izvorište civilizacije, insceniranim u multimedijalnu predstavu “Mediteran”, Baletskog studija Muzičkog centra Crne Gore, zatvoren je 36. festival “Barski ljetopis”.

Apstraktan narativni balet, inspirisan kompozicijama gitarskog dua Darko Bulatović i Srđan Nikčević, u režiji Aleksandra Vujovića, uz video-dizajn Siniše Radulovića, najbolja je završnica ove manifestacije.

Koreografkinja baleta je Saša Evtimova, asistentkinja Ksenija Sinđić koja je i članica ansambla uz Angelu Mihovu, Mariju Boljević, Kristinu Mrkić i Stašu Šćepanović.

U organizaciji Kulturnog centra, a pod pokroviteljstvom Opštine Bar i Ministarstva kulture i medija, u proteklih šest sedmica realizovano je više od 80 programa iz sedam selekcija: pozorišne, muzičke, likovne, književne, filmske, bARS-a i pratećeg programa. Festival je otvoren 15. jula međunarodnim baletsko-pozorišnim spektaklom “Bjeguni” koji je režirao renomirani hrvatski koreograf Staša Zurovac, a muziku komponovao svjetski poznati violinista Aleksandar Balanesku čiji kvartet prati tim internacionalnih plesača.

“I ove godine Ljetopis je iznjedrio pozorišnu koprodukciju. U saradnji s Gradskim pozorištem Podgorica i Narodnim pozorištem Niš, ‘Dekameron’ je, po dramatizaciji Stevana Koprivice, režirao jedan od najistaknutijih regionalnih reditelja Dejan Projkovski”, podsjećaju organizatori.

Publika je u pozorišnoj selekciji Milije Šćepanovića imala priliku da gleda predstave i “Banović Strahinja” u režiji Mirka Radonjića, dramsku operu “Deca” Narodnog pozorišta Beograd, u režiji Irene Popović Dragović, a u saradnji s Filmskim centrom Crne Gore, u sklopu Filmskog programa, povodom stogodišnjice jermenske kinematografije, upriličeni su Dani jermenskog filma.

Priređeni su i koncerti, iz selekcije mr Mira Kruščića. Muzički segment otvorila je grupa “Perper”, nakon nje nastupili su Crnogorski simfonijski orkestar, Roman Simović, upriličene su večeri kamerne muzike, kao i zvuk sevdaha i mediteranske pjesme, a na samom kraju nastupili su “Broodmen” i Gradska muzika Budva... Muzički segment je obuhvatio i književno veče “Omaž Radovanu Papoviću” u znak sjećanja na čuvenog crnogorskog dirigenta koji je preminuo prošle godine.

Likovni program selektorke dr Anastazije Miranović, istoričarke umjetnosti, započet je i zaokružen podrškom mladim crnogorskim umjetnicima. Činile su ga izložbe: “Toplina”, “Njegoš - 210 godina od rođenja”, kao i dvije samostalne - retrospektiva akademskog umjetnika Đeljoša Đokaja i izložba “More i snovi”, akademske umjetnice Kristine Stanišić, sumirala je selektorka. Prepoznatljivi segment Festivala otvorili su mladi autori, studenti završne godine Fakulteta likovnih umjetnosti i postdiplomci s odsjeka grafičkog dizajna, a zatvorila je akademska slikarka iz Bara.

Književni program, koji je i ove godine selektovao dr Milun Lutovac predstavio je sedam žanrovski različitih štiva i autore koji dolaze iz Crne Gore i regiona. Vuko Martinović, Tijana Rakočević, Enes Halilović, Petar Janjatović, Senad Gačević, Balša Brković i Momčilo Zeković Zeko predstavili su svoje najnovije rukopise.

Realizovan je i treći bARS, segment posvećen djelima Barana i o Baru, te očuvanju i valorizaciji urbanog nasljeđa grada. Ovogodišnje izdanje bARS-a činilo je 17 kulturno-umjetničkih programa u oblastima književnosti, muzike, vizuelnih umjetnosti...

Prateći program, u selekciji mr Vesne Vujošević Labović, namijenjen najmlađima, ponudio je brojne radionice, a najveće interesovanje izazvala je Škola grnčarije sa akademskom umjetnicom Nedom Popović. Priređene su literarna, plesna i osamnaest plažnih likovnih radionica, kao i predstave na Šetalištu kralja Nikole, koncert hora Zvjezdice i prvi Dani studenata FDU Cetinje i Beograd.

Bonus video: