Predstava "Velika drama" za kraj festivala u Tivtu

Sjutra se završavaju ovogodišnje „Purgatorije“

2044 pregleda 5 komentar(a)
Predstava "Velika drama" 31. avgusta u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Predstava "Velika drama" 31. avgusta u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Osamnaesti po redu Međunariodni festival mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu, biće svečano zatvoren sjutra ceremonijom dodjele nagrada najboljim predstavama i glumcima, te izvođenjem gala pozorišne predstave „Velika drama“ u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda.

Komad koji je napisao i režitrao Siniša Kovačević, biće odigran na Ljetnjoj pozornici sa početkom u 21 sat. Scenograf predstave je Geroslav Zarić, kostimograf Marina Vukasović-Medenica, muziku je napisala Ksenija Zečević, a dramaturg je Željko Hubač.

Scenski pokret potpisuje Ivica Klemenc dok je scenske borbe osmislio Slobodan Petković.

U „Velikoj drami“ igraju Vuk Kostić, Lepomir Ivković, Ljiljana Blagojević, Boško Puletić, Aleksandra Nikolić, Vanja Milačič, Bojana Stefanović, Hadži Nenad Maričić, Kalina Kovačević, Vjera Mujović, Branislav Tomašević, Predrag Miletić, Sofija Uzunović i drugi. „Velika drama“ je jedan od najambicioznijih dramskih komada Siniše Kovačevića, tekst na kojem je ovaj poznati dramski autor radio punih 13 godina.

Riječ je o potresnoj sagi koja se bavi preispitivanjem naše prošlosti i time kako se ovdašnji burni istorijski događaji poslije Drugog svjetskog rata prelamaju kroz pojedince i na koji način određuju njihove sudbine.

Pisac se fokusira na crnogorsku porodicu Vučić, koja aktivno, u ideološkom i svakom drugom smislu, učestvuje u kolonizaciji Vojvodine.

Glavni junak Velike drame, Milorad Vučić, uspijeva da vjekovima ustrojavanom patrijarhalnom društvu nametne ideološke zablude novog vremena, pretpostavljajući pritom tradiciju komunističkoj viziji progresa, budućeg društvenog uređenja za koje svim srcem vjeruje da je pravedno, konačno uređenje koje će ispraviti sve vjekovima gomilane nepravde.

Međutim, Milorad u svom beskompromisnom i iskrenom podređivanju višem cilju, na žalost, zaboravlja na neke od osnovnih vrijednosti života i, svjesno ih žrtvujući, doživljava tragediju, a ta tragedija utiče i na njegovu porodicu generacijama potom.

Bonus video: