Izložba "Skulptorski ključevi kao lični alfabet" 1. septembra u Nikšiću

Ovo će biti prva Delićeva samostalna izložba u Nikšiću nakon više kolektivnih. Izložbu organizuje Opština Nikšić u saradnji sa galerijim „A“

1035 pregleda 0 komentar(a)
"Skulptorski ključevi kao lični alfabet" 1. septembra u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
"Skulptorski ključevi kao lični alfabet" 1. septembra u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Izložbom akademskog vajara Stefana Delića pod nazivom „Skulptorski ključevi kao lični alfabet“, u galeriji „A“ u Nikšiću, biće otvoreni Septembarski dani kulture.

Izložba će biti otvorena sjutra veče, 1.septembra, sa početkom u 19 časova, a postavku dominantno čine skulpture iz serije radova „Skulptorski ključevi“.

Ovo će biti prva Delićeva samostalna izložba u Nikšiću nakon više kolektivnih. Izložbu organizuje Opština Nikšić u saradnji sa galerijim „A“, a otvoriće je predsjednik Opštine Marko Kovačević.

„U konstantnom upoznavanju sa podsvjesnim tokom formulisanja djela, počeo sam da uočavam zanimljive simboličke sadržaje. Oni su preuzeli formu ključa koji se, potom, transformisao u nešto nalik slovnim simbolima. U kasnijoj fazi rada, nastale forme nijesam uspio identifikovati sa bilo kakvim poznatim motivima. Ostala je riječ ’alfabet’ kao sinonim za unutrašnje pismo čijim znakovnim jezikom sam želio da uspostavim komunikaciju između sebe i društva u vremenu u kojem egzistiram“, zapisao je Delić u katalogu za izložbu. Kako je istakao, komunikacija se odvijala posredstvom osvajanja vajarskog prostora, dok svojstva i elemente tog prostora postavlja naspram urbanog ambijenta kao karakteristike savremenog doba.

Izložba
foto: Svetlana Mandić

„U metafizičkom smislu, prostor je sagledan kao smjena suprotnosti: svijetlo i tama, volumen i punoća vajarske forme, prostor materijalnog i antiprostor duhovnog. Uspostavljena skladnost skulpture rezultat je sinteze tih suprotnosti. Likovna predstava je znak osviješćene prirode samog stvaraoca koja se odražavau pomirenosti njegovih suprotnosti“, riječi su Delića.

Posredstvom različitih likovnih tehnika, kako je zapisao, želio je da uđe u prirodu materijala kojim se koristio, ali i da ispita simboličku prirodu motiva koji se „nametnuo“ iz antiprostora podsvjesnog.

„Simbol je doživio metamorfozu poprimajući različite oblike, ali zadržavajući svoju skriptografsku vizuelnu prisutnost. Naziv kojim je objedinjen ovaj ciklus radova nije dat sa namjerom da se deskriptivno predstavi vizuelni sadržaj, već da se isti učini razumljivim i pristupačnijim posmatraču“, objasnio je autor izložbe.

Izložba
foto: Svetlana Mandić

Kako je posmatrač pod dejstvom djela, tako je i stvaralac, ističe Delić, pod uticajem kreativnog čina kaom impulsa „umjetničkog trenutka“ koji traje u vremenu.

Izložba
foto: Svetlana Mandić

Delić je osnovne studije završio na fakultetu Likovnih umjetnosti na Cetinju, na studijskom programu vajarstvo, u klasi prof. mr Željka Rejića. Prošle godine je dobio otkupnu nagradu fondacije „Ćano Koprivica“.

Bonus video: