Proglašeni laureati 18. Međunarodnog festivala u Tivtu: "Otac" najbolja predstava ovogodišnjih "Purgatororija"

Predstavu “Otac” režrao je Paolo Mađeli, po tekstu tekstu Florijana Zelera u dramaturškoj obradi Željke Pleštine Udovičić

2482 pregleda 0 komentar(a)
Tivat, Foto: Shutterstock
Tivat, Foto: Shutterstock

Za najbolju predstavu na 18. Međunariodnom festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu proglašen je komad „Otac“ u produkciji Ateljea 212 iz Beograda.

Odlučio je to, nakon odgledanih devet predstava koje su bile u takmičarskoj konkurenciji ovogodišnjih „Purgatorija“, festivalski žiri u sastavu žiri u sastavu Mirko Vlahović, glumac, predsjednik žirija, Željka Turčinović, dramaturškinja, Stela Mišković, dramaturškinja.

Nagrada za najbolju predstavu jednoglasno je dodijeljana komadu “Otac” koji je po tekstu tekstu Florijana Zelera u dramaturškoj obradi Željke Pleštine Udovičić, režirao je Paolo Mađeli.

"Reditelj Paolo Mađeli u predstavi „Otac“ upečatljivim rediteljskim sredstvima, kroz složenu dramaturšku strukturu, iščitava sveobuhvatnu tragičku temu propadanja čovjekovog uma nagriženog demencijom i u njoj sve strahote tog procesa, te bespomoćnost samog čovjeka i njegovo stradanje, nasuprot suštinskoj potrebi za bližnjim. Za ljubavlju. Za toplinom onoga što je poznato. Za domom. Djetinjstvom. Za suštinom. Pouzdanim rediteljskim postupkom gradi autentičnu teatarsku magiju, uvlači nas u vrtlog emocija, čini nas učesnicima scenskih dešavanja, otvatra jedan intiman prostor koji nas usisava i proizvodi u nama katarzu koja traje satima nakon odgledanog" navodi se u odluci žirija koju je organizator festivala, Centra za kulturu Tivat, danas distribuirao medijima.

Nagrada za najbolju žensku ulogu takođe jednoglasno, dodijeljena je Arijani Čulini za ulogu Fani u pozorišnoj predstavi „55 kvadrata“ u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, Hrvatska, Hrvatska.

„Sjetna, pomalo rezignirana mediteranska žena, udovica koja pamti neke ljepše dane Splita suptilna je i univerzalna glumačka kreacija Arijane Čuline u ulozi Fani u predstavi “55 kvadrata”. S minimalnim glumačkim gestovima, grimasama i naoko potisnutom energijom, Arijana Čulina postiže puninu lika na realističnoj i simboličnoj ravni prikazujući dalmatinsku ženu čije je vrijeme prošlo, ali mudrost života i trpljenje ostaje, pretvarajući se u nostalgični dalmatinski blues dajući svevremenski pečat predstavi", naveo je žiri.

Jednoglasno je dodijeljna i nagrada za najbolju mušku ulogu koja je otišla u ruke Vojislava -Voje Brajovića za ulogu Andreja u predstavi ”Otac” beogradskog Atelje 212.

"Oraganskom igrom, istinitošću, suptilnom psihologizacijom i punoćom emocije, Voja Brajović oslikava lik Oca, koristeći se širokim dijapazonom sredstava kako komičnog i tragičnog, tako i svih nijansi između ove dvije krajnosti. Njegova gluma minuciozno raslojava lik, predstavljajući ga publici ogoljenog do suštine čovjekovog bića i daje osnovnu notu igre cijelog ansambla. Svedenim glumačkim postupkom, kontrolisanog izraza, a eruptivnog efekta, igrom pročišćenom do suštine, Brajović objedinjuje duh pisca, reditelja i kompletne glumačke postave", obrazložio je žiri.

Takođe jednoglasno je dodijeljena i festivalska nagrada za glumačku bravuru koja je pripala Branimiru Popoviću za ulogu Capo Pompieri u predstavi “Ćelava pjevačica” u produkciji Centra za kulturu Tivat.

“Glumačka igra Branimira Popovića u predstavi “Ćelava pjevačica” teče uz upadljivu lakoću i vodi nas u svijet groteske i apsurda. Teatarski precizan i elokventan, pažljivo i suvereno gradi svoj glumački lik. Inteligentnim rješenjima repetitivnog monologa, pokazuje da vlada mnogim, nimalo jednostavnim izražajnim sredstvima i na taj način uspijeva da se susretne i adekvatno odgovori na visoke i veoma složene umjetničke zahtjeve koji su pred njega postavljeni", saopštio je žiri koji je jednoglasan bio i u odluci da specijalnu nagradu za najuspješniju vizuelno tehničku inovaciju predstave, dodijeli pozoriš predstavi “55 kvadrata” u produkciji HNK Split iz Hrvatske.

“Dijalog teatra i filma koji smo vidjeli u predstavi postiže nove vizure realistične dramske radnje u prednjem planu ( kuhinja, dnevni boravak) i dokumentarističkog teatra u prostorima iza pozornice u kojima se snima kamerom u prvom planu nijansirana psihološka stanja likova i njihove reakcije. Iako sam postupak nije nov, u ovoj predstavi predstavlja sastavni , a ne dekorativni element predstave dajući joj još jedan sloj intrigantnosti i zanimljivosti. U tom vizuelno – inovativnom postupku predstava je dobila poseban kvalitet koji možemo slobodno nazvati „nova pozorišna realnost", piše u obrazloženju ove odluke.

Centar za kulturu Tivat svake godine dodjeljuje u okviru Festivala “Purgatorije” i posebnu nagradu kuće. To je plaketa “Ivana Tomičić” koja nosi ime po tragično stradaloj mladoj crnogorskoj glumici koja je karijeru počela upravo u predstavama tivatskog CZK.

Ove godine ta nagrada je dodijeljena poznatom režiseru Jagošu Markoviću.

Bonus video: