Drugo izdanje Festivala etnološkog filma u Risnu od 1. do 3. septembra

Filmska, etnološka istraživanja u Risnu

591 pregleda 0 komentar(a)
Foto: promo
Foto: promo

Drugi Festival etnološkog filma Risan 2023. počinje danas i traje do trećeg septembra, a nastavlja se i naredna dva dana programom “Eho festivala”, u Risnu, a u organizaciji NVO ‘’Medaur’’ Risan - Društva za njegovanje kulturne baštine Risna.

“Festival je osnovan sa idejom da publici pružimo mogućnost da se upozna sa raznovrsnošću kultura, tradicija, vjerovanja i načina života raznih naroda, kao i da podstaknemo etnološka istraživanja i ohrabrimo stvaralaštvo iz oblasti etnografskih dokumentarnih filmova”, navodi se u saopštenju organizacionog tima.

Ovogodišnje izdanje je revijalnog i tematskog karaktera, a biće prikazano sedam filmova po selekciji reditelja Vladimira Perovića.

“Tema festivala je patrijarhalnost/patrijarhalizam, a svi zainteresovani će biti u prilici da pogledaju širok spektar etnografskih filmskih tema i autorskih pristupa u istraživanju položaja žena i njihove uloge u društvu u svojim zajednicama. U sedam različitih sredina kroz sedam filmova, ovaj oblik društvene zajednice u kom dominira muški rod usljed različitih ili slično ustaljenih društvenih praksi i običaja, približićemo fenomen patrijarhata široj publici”, najavljeno je u saopštenju.

Centralni program biće održan danas i sjutra na platou palate Ivelić, u 20.30 časova.

Prvog dana Festivala biće prikazana četiri filma i to: “Prozor” crnogorskog reditelja Živka Nikolića (1976), “Moja priroda” Paule Čenaj iz Albanije (2022), “Nedolične” Inese Hačatrjan iz Rusije (2021) i film “228” turskih reditelja Deniz Šengil i Mazhar Jildiz (2018).

Na sjutrašnjem programu su: “Seksualni život moje bake” slovenačke rediteljke Urške Đukić, film Vladimira Perovića “Sin” (2000), kao i “Do-muž” Ganeša Pandaja iz Nepala (2022).

Posljednji dan festivala, rezervisan je za prateći program. U prvom dijelu dana u 11 časova u dvorištu Bjeladinovića u Gabeli biće održano predavanje ‘’Uticaj patrijarhata na brak - ljubavne i manje ljubavne priče žena sa Balkana’’ etnološkinje i antropološkinje dr Vesne Delić iz Podgorice. U 20 časova istog dana, na Rusovoj ponti na Carinama, biće održana promocija knjige ‘’Kad je ponta bila mala’’ autorke Ive Malešević iz Risna. Riječ je o autobiografskoj knjizi koja govori o autorkinom djetinjstvu i periodu odrastanja u risanskom naselju Carine, kao i kasnijim godinama, za koje je ponta bila samo polazište. O knjizi će govoriti Neven Staničić, Vuk Bojanić, Vladimir Perović i autorka.

U dijelu programa pod nazivom ‘’eho-festivala’’ četvrtog i petog septembra biće upriličena gostovanja sa projekcijama odabranih filmova na više lokacija - Dom starih ‘’Grabovac’’ Risan, plato ispred crkve Sv. Ilije u Zagori u Grblju i u parohijskom domu na Dragalju.

“Ovim segmentom želimo da filmska ostvarenja ovogodišnjeg izdanja dođu i do najudaljenije publike, ispunjavajući time još jednu od misija festivala, a to je decentralizacija kulturnih dešavanja”, najavljuju organizatori.

Projekat je finansiran sredstvima Opštine Kotor, uz podršku Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti. Prijatelji Festivala: Turistička organizacija Kotor, Filmski centar Crne Gore, NU ‘’Organizacija žena’’ Risan, JU OŠ ‘’Veljko Drobnjaković’’ Risan, JU Dom starih ‘’Grabovac’’ Risan, Mjesna zajednica Gornje Krivošije i Mjesna zajednica Savina.

“Festival je otvoren za sve ljubitelje filma i dobrog druženja”, poručuju organizatori.

Bonus video: