"Simbolika crteža" Silve Radić u modernoj galeriji u Budvi

Izložba radova i promocija knjige biće upriličeni danas u budvanskoj Modernoj galeriji

1296 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Simbolika crteža” i promocija istoimene knjige prof. dr Silve Radić biće upriličeni danas u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović” u Budvi, u 20 časova, a u organizaciji JU “Muzeji i galerije” Budve. Postavku će otvoriti kustoskinja izložbe mr Senka Subotić, koja je pisala i tekst za katalog.

“Pred slikama Silve Radić suočeni smo sa zagonetkom života… Šta je poslije ili pak, odakle smo došli!? Osjećanja koja se pred posmatračem roje, ne ostavljaju ravnodušnim, pobuđuju na razmišljanje, a ujedno vizuelno gode oku… Posmatrajući ih ulazimo u zagonetan svijet umjetnosti koji Radićeva istražuje projektovanjem oblika, ona gradi lavirint kroz koji posmatrač treba da prođe da bi saznao smisao. Za nju se početak i kraj svega na svijetu nalazi u svakoj prirodnoj pojavi, čovjekovom djelu i uopšte svemu što nas okružuje. Sveprisutna je, treba je samo otkriti i na sebi svojstven način prenijeti na podlogu, papir ili platno, a smisao će posmatrač otkriti sam. Nekad odmah, nekad će mu biti potrebno više vremena da pronikne u srž, a upravo je to ono što crteži Radićeve daju volji na maštu”, zapisala je Subotić.

Djela umjetnice su puna preciznosti i detalja, a svako nosi određenu misaonu poruku i pritom odišu svemirskom atmosferom i beskonačnošću svega što postoji, smatra kustoskinja…

“Kombinujući elemente prirodnih oblika s geometrijskim, želi pokazati usku povezanost, prevashodno onu koja proizlazi iz neprestanog ponavljanja životnog ciklusa, koji na kraju krajeva i tvori sve oko nas. Da li je u pitanju samo linija, više slojeva iste boje ili pak konkretan crtež određenog oblika, smisaono je oplemenjen i upućuje na umjetnički nadahnutu misao. Svijet neistraženih mogućnosti tehnike kojom Radićeva osvaja oko posmatrača. Ona pomoću samo bijele i crne postiže nedostižno, postiže da im da nijanse i da pomoću tih nijansi kaže nedorečeno, a stvarno pretoči u imaginarno. U tome leži poenta njene umjetničke filozofije kao njenog likovnog izraza”, bilježi kustoskinja i dodaje da se ljudske figure ili lik kao motiv javljaju i u novijoj seriji crteža ove umjetnice...

Radić je rođena 1975. godine u Makarskoj. Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru sa sjedištem na Širokom Brijegu pohađala je od 1997. do 2002. godine. Diplomirala je na slikarskom odsjeku u klasi prof. Anta Kajinića. Tokom studija stručno se usavršavala na Ecole Nationale Superieure d’Arts u Lorientu, u Francuskoj. Postdiplomske studije Ars sacra na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokome Brijegu kod mentora prof. Anta Kajinića i prof. Vasilija Josipa Jordana završila je 2005. i tako stekla zvanje magistra slikarstva Ars sacra. Na istoj Akademiji je 2012. odbranila doktorsku disertaciju “Simbolika crteža i njegova uloga u savremenom sakralnom slikarstvu”, čime je ispunila uslov za sticanje titule doktorke umjetnosti (dr. art.).

Bonus video: