Nobelovka u crkvi Santa Maria in Punta na fesitvalu "Ćirilicom"

Olga Tokarčuk (1962), prva poljska nobelovka za proznu književnost i prva poljska bukerovka, dvostruka dobitnica najviše poljske književne nagrade Nike, prevedena je na 37 svjetskih jezika.

4571 pregleda 26 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Festival Ćirilicom
Foto: Festival Ćirilicom

Danas je na festivalu „Ćirilicom“ gostovala čuvena poljska nobelovka Olga Tokarčuk.

Gostovanje ove čuvene spisateljice je najznačajniji književni događaj u Crnoj Gori ovog ljeta a njeni domaćini su Opština Budva, Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore i JU Narodna biblioteka "Miroslav Luketić" Budva.

Prevodilačke radionice "Iskustva prevođenja Olge Tokarčuk na svjetske jezike“ su danas u crkvi Svete Marije na Rtu otvorile dvodnevni program posvećen nobelovki.

Učesnici su bili: Pavel Peč, Noami Petneki, Katja Volters, Jana Karpenko, Kristina Godun, Karol Lesman, Jelena Jovićević, Jana Unuk, Milica Markić, Marijana Jelisavčić, Mirjana Frau Gardinovački.

Večeras će, od 21 čas na Trgu ispred Citadele biti riječi o „Transgresiji u djelima Olge Tokarčuk“. Gostovanje Tokarčuk je prvi veliki budvanski projekat nakon objave uspješno predate aplikacije za kandidaturu Budve za evropsku prijestonicu kulture što je svečano objavio Predrag Zenović upravo na fesitvalu "Ćirilicom" prije tri dana.

Olga Tokarčuk (1962), prva poljska nobelovka za proznu književnost i prva poljska bukerovka, dvostruka dobitnica najviše poljske književne nagrade Nike, prevedena je na 37 svjetskih jezika.

Tokarčuk je jedina od samo pet evropskih dobitnica Nobelove nagrade. Književnica čiji je opus teško žanrovski odrediti: počela je kao pjesnikinja, nastavila kao prozaistkinja i esejistkinja, prihvatila roman kao književnu formu koja postaje njen najjači argument u afirmisanju stava da književnost ima snagu da mijenja svijet.

Tokarčuk je aktivistkinja ljevičarske orijentacije, ugledna feministkinja, i jedna od najpoznatijih zaštitnica prava životinja. Književnica koja istrajno gradi narativ o nužnosti prevazilaženja i mijenjanja okoštalih formi institucionalizma, koja ukazuje na dezaktualizovane ideologije i poziva na mijenjanje paradigme, dosljedno podsjećajući na sva bića koja dijele s nama planetu.

Živi u Vroclavu, ali se sve više vraća Krajanovu, planinskom mjestu u Donjoj Šleziji u kojem je pokrenula festival „Književne planine“.

U okviru gostovanja Olge Tokarčuk biće predstavljen njena nova knjiga u izdanju Štampar Makarija i Narodne biblioteke Budve, vrlo specifična i neobična kraća pripovjetka „Gospodin razgovetni“. To je koautorstvo - knjiga Olge Tokarčuk u saradnji sa Joanom Koneseko.

Bonus video: