Nobelovka Tokarčukova se zahvalila Budvi na interesovanju za njeno djelo

Grupa najeminentnijih stručnjaka sa prostora čitave bivše Jugoslavije bavila se puna dva sata pitanjima koje je u svojim djelima otvorila nobelovka i poznata ljevičarka Olga Tokarčuk, poljska spisateljica

7048 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Na trgu ispred Citadele u Starom gradu Budva sinoć (petak) održano još jedno veče posvećeno djelima Olge Tokarčuk.

Posebno dirljiv dio večeri je bio onaj kada je poljska nobelovka zahvalila Budvi, festivalu i svim učesnicima programa na interesovanju za njen književni opus.

Najposjećeniji književni program ovog ljeta, kada se tražila koja stolica više i gdje je veći dio publike čitavo veče proveo na nogama, bavio se transgresijom u djelima Tokarčukove.

Grupa najeminentnijih stručnjaka sa prostora čitave bivše Jugoslavije bavila se puna dva sata pitanjima koje je u svojim djelima otvorila nobelovka i poznata ljevičarka Olga Tokarčuk, poljska spisateljica.

Olga Tokarčuk
foto: Vuk Lajović

Svako od govornika u vrlo netipičnoj književnoj sesiji je govorio o po jednoj knjizi Tokarčukove.

Veče je vodio osnivač festivala "Ćirilicom", crnogorski pjesnik i dobitnik mnogobrojnih međunarodnih nagrada, Radomir Uljarević.

On je pored pitanja koja se tiču sinoćnje teme posebno zahvalio nobelovki za podršku kandidaturi Budve za evropsku prijestonicu kulture jer se čak i ona, u posljednjoj fazi procesa u koji je Budva pod vođstvom profesora dr. Predraga Zenovića, koordinatora kandidature, uključila i lobirala te medijski podržala kandidaturu.

Posebno inspirativna izlaganja na sinoćnom panelu imali su prof. dr. Aleksandar Jerkov, profesor Vladislava Goridić Petković i Mladen Vesković. Prvi put u ovoj godini u Budvi je gostovala i dobitnica NIN-ove nagrade Danica Vukićević koja je, pored ostalih, izlagala sinoć na budvanskom panelu o Olgi Tokarčuk.

Olga Tokarčuk
foto: Vuk Lajović

Organizatori ovogodišnjeg festivala JU Narodna biblioteka "Miroslav Luketić" Budva i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, podržani od strane TO Budva, sinoć su uspjeli da naprave jedan neobičan poduhvat, jer su za jako kratko vrijeme, može se reći u rekordnom roku, uspjeli da sa partnerima iz izdavačkih kuća "Štampar Makarije" i "Obodsko slovo", obezbijede da iz štampe izađe nova knjiga posvećena upravo gostovanju Nobelovke, pod nazivom "Gospodin razgovjetni".

Ova knjiga je upravo za festival pripremljena a njeni autori su Olga Tokarčuk i Joana Konseho.

Olga Tokarčuk
foto: Vuk Lajović

Večeras je na festivalu "Ćirilicom" predviđena svečanost dodjele nagrade "Književni plamen" čijim je žirijem predsjedavao drugi nobelovac Mario Vargas Ljosa, koji je 2013.godine bio takođe gost Budve.

Nagrada je ove godine dodijeljena nobelovki Olgi Tokarčuk.

Bonus video: