Bogat program za „Septembarske dane” u Nikšiću

Tradicionalna manifestacija je otvorena izložbom radova akademskog vajara Stefana Delića i festivalom “Korzo”

4436 pregleda 2 komentar(a)
Nikšić, Foto: Luka Zeković
Nikšić, Foto: Luka Zeković

U sklopu nikšićkih “Septembarskih dana” i ove godine biće brojni programi iz kulture namijenjeni djeci i odraslima. Tradicionalna manifestacija je otvorena izložbom radova akademskog vajara Stefana Delića i festivalom “Korzo”. U ponedjeljak će najmlađi, u 18 časova, moći da uživaju u lutkarskoj predstavi “Zlatokosa”, dok će sat kasnije biti poklon koncert Šante Pante za polazak djece u vrtić i školu “Koncert za ptice i petice”. Tokom septembra biće još četiri predstave za najmlađu publiku, “Bajka o elektricitetu”, “Anin svet snova”, “Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji” i “Biberče”, a odrasli će imati priliku da odgledaju predstavu “Čehovljeva soba, sezona 1” Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara i “Gdje je taj Nikšić”, Kulturno-kreativnog centra “Akord” iz Nikšića.

I ovaj septembar obilježiće Jesenji sajam knjiga “Anderva book” koji će biti organizovan od 23. do 27. septembra i sastojaće se, kao i prethodne dvije godine, od segmenta za djecu i za odrasle. Razgovori sa piscima, promocije knjiga, diskusije, književne večeri, samo su dio programa Jesenjeg sajma knjiga koji će biti organizovan u foajeu Nikšićkog pozorišta.

Premijerom igranog filma “Duhovi u Veneciji”, reditelja Keneta Brane, 14. septembra je planirano svečano otvaranje bioskopa u Nikšićkom pozorištu.

Beogradski Dom omladine, povodom Dana Opštine Nikšić i zvaničnog sporazuma o saradnji koji je nedavno potpisan, biće gost Nikšića, pa će publika imati prilike da uživa u koncertima “VIS Naše tetke”, gdje će vokalni trio u pratnji muzičara izvesti starogradske pjesme i romanse uz džez prizvuk, kubanskog benda “Salsa y punto” i u klupskoj svirci tokom koje će biti izvedeni bluz klasici.

Tokom septembra biće organizovana i tribina “Svobodijada” posvećena liku i djelu Žarka Komanina, dok će u sklopu projekta “Imaginarijum” gost biti arhitekta dr Vladimir Bojković. Tu su i izložbe koje će imati učesnici konkursa za nagradu “Ilija Šobajić”, polaznici ateljea “Put”, kao i likovne sekcije OŠ “Mileva Lajović Lalatović”. Biće organizovan i program povodom obilježavanja 30 godina postojanja Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade, koncert pijaniste Nevena Šobajića, a nikšićkoj publici će se predstaviti i Ansambl “Kolo” iz Beograda. Od 25. do 30. septembra na tvrđavi će biti organizovana manifestacija “European heritage days”, a u čast Dana opštine 16. septembra će na Trgu biti organizovan koncert.

Tokom septembra planiran je i bogat sportski program sa oko 30 događaja, kao i brojne druge manifestacije poput zbora Saveza izviđača Crne Gore, septembarskog bazara domaćih proizvoda, manifestacije “Vraćenovići 2023”, međunarodnog skupa oldtajmera, čorbijade, obilježavanja Svjetskog dana turizma.

Bonus video: