Svečani prijem za poljsku nobelovku: Glavna tema kandidatura Budve za evropsku prijestonicu kulture

Gosti jednog od najvećih događaja u Budvi bili su mnogobrojni kulturni radnici iz Budve i Crne Gore, što je nekako donijelo potvrdu teži da je Budva na jako dobrom putu da postane evropska prijestonica kulture

5156 pregleda 11 komentar(a)
Tokarčuk je posjetila ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović
Tokarčuk je posjetila ostrvo Sveti Nikola, Foto: Vuk Lajović

U okviru festivala "Ćirilicom", sinoć je održan svečani prijem u čast poljske nobelovke Olge Tokarčuk.

Domaćini prijema za mnogobrojne goste bili su direktor TO Budva Nemanja Kuljača, koji je i pokrovitelj festivala, kao i predsjednik Savjeta za kulturu opštine Budva doc. dr Predrag Zenović.

Gosti jednog od najvećih događaja u Budvi bili su mnogobrojni kulturni radnici iz Budve i Crne Gore, što je nekako donijelo potvrdu teži da je Budva na jako dobrom putu da postane evropska prijestonica kulture.

Prijem je uslijedio odmah nakon dodjele prestižne nagrade za kulturu "Književni plamen", koja je sinoć dodijeljena Tokarčukovoj.

Tokom svečane večere vođen je sadržajan razgovor poljske spisateljice, dvostruke dobitnice Nike nagrade te Bukerove nagrade, i profesora Zenovića, koji je predavač na fakultetu UDG Podgorica.

Glavna tema je bila kandidatura Budve i načini i mogućnosti kako bi nobelovka mogla da se uključi i pomogne u procesu pripreme Budve.

U svjetlu evropske kandidature Tokarčuk je više puta tokom večeri govorila o ljepoti legende o Kadmu i Harmoniji i o konstrukciji i rekonstrukciji Harmonije tj. harmonije. Takodje se zahvalila na toploj dobrodošlici.

TO Budva je, pored svečanog prijema i redovnog festivalskog programa, danas organizovala novi obilazak Budve gdje je grupa inostranih prevodilaca različitih knjiga Olge Tokarčuk skupa sa njom dan provela na ostrvu Sveti Nikola.

Bonus video: