Ratkovićeve večeri poezije od 3. do 5. septembra u Bijelom Polju

Nakon svečanog otvaranja u 20 časova slijedi Međunarodno pjesničko veče “Eno ga, po moru teče Lim”, dok će u nastavku biti održano muzičko- poetsko veče

2725 pregleda 0 komentar(a)
Ratkovićeve večeri poezije u Bijelom Polju od 3. do 5. septembra, Foto: JU Ratkovićeve večeri poezije
Ratkovićeve večeri poezije u Bijelom Polju od 3. do 5. septembra, Foto: JU Ratkovićeve večeri poezije

Ratkovićeve večeri poezije, 53. po redu, otvaraju se večeras u Bijelom Polju i trajaće do 5. septembra. Tokom tri dana manifestacije pripremljen je bogat književni program, prilagođen svim uzrastima. U sklopu književnih susreta biće organizovane i izložbe slika poznatih autora.

Program, počinje otvaranjem izložbe u 18 časova, pod nazivom “Duha radi” , na kojoj će biti predstavljeno oko 80 dokumenata izvod iz matične knjige, školska uvjerenja, diploma, njegovi rukopisi, pisma i sve ono što je činilo život Rista Ratkovića, a koji će ostati trajno u njegovoj kući.

Nakon svečanog otvaranja u 20 časova slijedi Međunarodno pjesničko veče “Eno ga, po moru teče Lim”, dok će u nastavku biti održano muzičko- poetsko veče.

"Pored promocije domaće i regionalne pisane riječi, ovogodišnji program književno-poetskih susreta "Ratkovićevih večeri poezije" biće i u znaku 120 godina od rođenja Rista Ratkovića, velikog crnogorskog književnika, podsjećanja na njegov život i stvaralački opus", kazao je Kemal Musić, direktor JU Ratkovićeve večeri pozije.

Istakao je da će ova književna svetkovina i ove godine okupiti eminentne pjesnike iz Crne Gore, BiH, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije kao i Francuske, Turske i Palestine.

"Ove godine nas očekuje dobar program, sistematski dobro osmišljen, sa kvalitetnim učesnicima. Imamo malo svedeniji, ali i konkretniji program. Naime, ranijih godina smo imali i neke druge vidove umjetničkih aktivnosti, imamo ih i ove godine, ali sa akcentom na poeziju", istakao je Musić.

Programi će se održavati na nekoliko lokacija u gradu - Kući Rista Ratkovića, Gradskoj i biblioteci Srednje stručne škole, Parku pjesnika i Gradskom parku.

Manifestaciju su podržali Opština Bijelo Polje i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Bonus video: