MSU organizuje „Duhovnu dekolonizaciju”

Izložba je od danas otvorena u Podgorici, u galeriji Botanička bašta na Kruševcu

4305 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Duhovna dekolonijalizacija” Laboratorije kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja, projekat Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG), u saradnji sa Anom Hoffner Prvulović od danas je otvorena za publiku u galeriji Botanička bašta koja se nalazi u sklopu parka na Kruševcu u Podgorici.

Izložbu će tokom trajanja pratiti aktivnosti kao što su vođenje kroz izložbu, predavanje i radionica, a o kojima će publika biti obaviještena. Naslov postavke paralelan je naslovu rada Ane Hoffner Prvulović i preuzet je iz publikacije “Ponos i obaveza” (Galerija umjetnosti nesvrstanih zemalja Josip Broz Tito, 1982).

“Duhovna dekolonizacija” povezuje i prepliće dokumente koji nas vode kroz nekad slojevite odnose između Jugoslavije i Indije.

“Kroz različite vremenske okvire i kontekste, od manifestacije Nedjelja Indije održane u prvoj polovini septembra 1985. pa do predavanja Vide Tomšić u novembru 1985. godine u Nju Delhiju, u organizaciji ICSSR (Indijski centar za istraživanje društvenih nauka), te do posjeta umjetnice Ane Hoffner Prvulović Podgorici 2021. godine i razgovora s kustoskinjama kolekcije nesvrstanih (Marina Čelebić, Anita Ćulafić, Nada Baković i Brankica Nedović) u svrhu istraživanja i produkcije filma Spiritualna dekolonizacija, kasnije predstavljenog na Kochi-Muziris bijenalu 2022/23. u Indiji”, obrazloženo je u saopštenju.

Izložba iz perspektive današnjice promišlja nasljeđe i potencijal ideja koje su se razvijale, u različitim slojevima i intezitetu širile kroz Pokret nesvrstanih, s naglaskom na osnaživanje žena, dekolonizaciju i deperiferizaciju, istovremeno naglašavajući istaknutu ulogu koju su kultura i kulturna razmjena imale u tim procesima, a sve to kroz kompleksna preplitanja istorijskih dokumenata, događaja, susreta i sjećanja...

Laboratorija kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja je projekat Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, koji su u martu 2022. godine započele kustoskinje i konzervatorke: Anita Ćulafić, Marina Čelebić, Nada Baković i Natalija Vujošević.

“Aktivnosti projekta gravitiraju oko Kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja, a imaju za cilj razvoj savremenih istraživačkih i arhivskih umjetničkih praksi i njihovu implementaciju u umjetničke i edukativne programe institucije kroz povezivanje ove kolekcije, koja svjedoči o važnom internacionalnom istorijskom kontekstu, sa međunarodnom akademskom i umjetničkom zajednicom”, navodi se u saopštenju.

Iz MSUCG dodaju da je namjera da se kroz ovaj program u kontinuitetu razvijaju aktivnosti koje bi doprinijele istorizaciji i novim čitanjima, te obnavljanju međunarodnih komunikacija i razmjena koje je kolekcija njegovala.

Bonus video: