Ratkovićeve večeri poezije: Promovisana monografija “U blizini huči grad ili je to more”

Monografijom je obuhvaćen rad Javne ustanove Ratkovićeve večeri poezije od 2012. godine

5862 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije, Foto: Jadranka Ćetković
Sa promocije, Foto: Jadranka Ćetković

Monografija JU Ratkovićeve večeri poezije „U blizini huči grad ili je to more“ provovisana je danas, drugog dana manifestacije Ratkovićeve večeri poezije, u kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju.

Direktor Kemal Musić je istakao da je monografijom obuhvaćen rad te javne ustanove od 2012. godine, kada su Ratkovićeve večeri poezije dobile status ustanove.

„Monografija sadrži učesnike ove pjesničke manifestacije, kao i dobitnike nagrade, kao i pregled kulturnih dešavanja od Miroslavljevog jevanđelja do danas", istakao je Musić.

Ratkovićeve večeri poezije
foto: Jadranka Ćetković

Književnik i književni kritičar Petar Arbutina je naveo da jedno nasljedstvo festivala koje traje toliko dugo zaslužuje da bude obuhvaćeno u jednu knjigu i da ima logičan slijed događaja koji bi oživio i rekonstruisao duh festivala.

“Riječ je o prvoj monografiji ustanove i trebalo je oživjeti sve ono što je festival značio, što znači i čak, njegove razvojne perspektive, kuda će taj festival ići i kuda će ići pjesnička produkcija uz sve okolnosti i uslovljenosti danas u jednom vremenu eksplozije spektakla, pritiska medija i promjena književnih formi”, rekao je Arbutina.

Ocijenio je da je Musić uspio da u knjizi učini vidljivim duh festivala, njegovu poetičnost, žanrovsku i svaku drugu polivalentnost i sve ono što bi smo u najširem smislu mogli da nazovemo naslijeđe Rista Ratkovića ne samo u kontekstu Bijelog Polja već i u kontekstu limske doline”, zaključio je on.

Bonus video: