Lazar Dragojević predvodio maestralnu ekipu CNP-a u pozorišnom pohodu na Budvu

Na festivalu Ćirilicom u ponedjeljak veče je na sceni između crkava, odigrana premijera predstave „Brod“ koju je izvela ekipa Crnogorskog narodnog pozorišta u režiji Ane Đorđević

2732 pregleda 412 reakcija 14 komentar(a)
Sa predstave „Brod“ na festivalu „Ćirilicom" u Budvi, 4. septembra 2023. godine, Foto: Festival Ćirilicom
Sa predstave „Brod“ na festivalu „Ćirilicom" u Budvi, 4. septembra 2023. godine, Foto: Festival Ćirilicom

Pozorišna predstva „Brod“ koja govori o Stefanu Mitrovu Ljubiši, prvom ministru prosvjete Crne Gore Visarionu Ljubiši, povodom 200 godina od njihovih rođenja, u ponedjeljak veče je pred prepunim gledalištem premijerno izvedena na 7. festivalu Ćirilicom u Starom gradu Budve sa početkom u 21 čas.

Predstava je rađena u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Narodne biblioteke Budve, inspirisana je sa 12 priča Marka Kentere po kojima je Ana Đorđević napisala dramu i istu odlično režirala. U predstavi „Brod“ su sinoć igrali: Lazar Dragojević, koji je briljirao u ulozi Stefana Mitrova Ljubiše, te Stevan Vuković kao Visarion Ljubiša, Branka Otašević u ulozi Sofije Ljubiše, Maja Stojanović igra Stanu Ćelović, Aleksandar Radulović Mitra Ljubišu, Jelena Minić Katu Ljubišu, a Pavle Prelević knjaza Nikolu.

Vrlo efektnu muziku za predstavu „Brod“ uradila je Nina Perović. Kostimografkinja, opet na nivou odličnog ostatka ekipa bila je Svetlana Cvijanović. Asistent režije je Nataša Milićević, asistent kostimografa Mia Đurović, lektor Dubravka Drakić, izvršna producentkinja je Jana Ražnatović, inspicijent Damjan Šuškavčević i sufler Gorica Šuškavčević. U rediteljskoj eksplikaciji Ana Đorđević navodi:

„... Drama “Brod” prvenstveno je inspirisana aktuelnom dilemom savremenog, koliko i onog (Ljubišinog), doba – koji je tačno put kojim se postiže blagostanje jedne zajednice, bila ona narod, manjina ili porodica, (i porodice) i njena nezavisnost od drugih, mogućnost da se razvija, da sebe neguje i izražava u potpunoj slobodi, da slobodno raspolaže svojim resursima, da zaštiti svoj život. Da li je neophodno i uopšte svrsishodno u ključnim trenucima pribeći otvorenom nasilju, tj. oružanom sukobu ili je put u “mirnu luku” kroz buru izvesniji ukoliko je sporiji, mudriji, promišljeniji, baziran na opreznoj diplomatiji, dijalogu i upornom, mukotrpnom obrazovanju svakog člana zajednice, njegovom osposobljavanju da radi i ekonomski jača, što je preduslov za politički uspeh na bilo kom planu?".

Ona je dodala da je drama “Brod” zamišljena kao omaž ideji koju je zastupao Stefan Mitrov Ljubiša, a to je da je otvorena pobuna pogrešan put za ostvarenje ciljeva.

"Ona bi bila priča o njemu kao osobi koja je, uprkos otporima sopstvene sredine, čak i brata, provela u propagiranju mira, nenasilnog otpora i borbe koja se sprovodi samo kroz politiku", kazala je Đorđević.

Nakon predstave i velikog aplauza publike, autor dramaturškog predloška Marko Kentera izjavio je za "Vijesti" da je upravo u Stefanu vidio onaj lik koji je Dragojević, po njegovom mišljenju, kao pravi kapetan Broda senzacionalno odigrao u svom premijernom nastupu pred budvanskom publikom ali da ga je predstava i konceptualno, muzički i scenografski oduševila.

Stefan Mitrov Ljubiša, koga je sinoć u ulozi života odglumio Lazar Dragojević, bio je, i kao lik ostaje u komadu, borac za život, zaštitnik života, koji je cijenio iznad svega, i opsjednut idejom da spasi od smrti svako biće koje diše. U tom smislu, komad sve događaje prati iz intimnog ugla, iz vizure čovjeka koji je bio okružen smrću, i šiban tragedijom umiranja najvoljenijih do mjere koju rijetko ko može da podnese, jer je intimna stvarnost svakog čovjeka ono što rađa i političke ideje.

Večeras je na festivalu u 21 sat, na Trgu između crkava, veče posvećeno književnosti Boke gdje učestvuju akademik Zlata Bojović i Goran Maksimović.

Bonus video: