Vlaović: Ministarstvo će sufinasirati 18 projekata kojima će biti predstavljena bogata nematerijalna baština Crne Gore

Ministarka kulture i medija potpisala je ugovore o sufinansiranju programa i projekata koji će biti realizovani u okviru obilježavanja Dana evropske baštine

3099 pregleda 3 komentar(a)
Vlaović potpisla ugovore o sufinansiranju programa, Foto: Ministarstvo kulture i media
Vlaović potpisla ugovore o sufinansiranju programa, Foto: Ministarstvo kulture i media

Ministarstvo kulture i medija sufinansiraće realizaciju 18 projekata kojima će biti predstavljena bogata nematerijalna baština Crne Gore u iznosu oko 13.000 eura, kazala je resorna ministarka, Maša Vlaović.

Ona je danas potpisala ugovore o sufinansiranju programa i projekata koji će biti realizovani u okviru obilježavanja Dana evropske baštine, čija je ovogodišnja tema "Živo nasljeđe".

Prema njenim riječima, veliki dio misije resora Ministarstva kulture i medija, pored stvaranja uslova da se obezbijedi prezentacija savremene umjetnosti, je i očuvanje, valorizacija i promocija crnogorske kulturne baštine.

Potpisivanje ugovora o sufinansiranju programa
Potpisivanje ugovora o sufinansiranju programafoto: Ministarstvo kulture i media

"Crna Gora je 2021. godine dobila prvo nematerijalno kulturno dobro upisano na UNESCO Listi nematerijalne kulturne baštine - Bokeljsku mornaricu, što svjedoči o bogatstvu naše kulture, ali i njenoj evropskoj i svjetskoj dimenziji. Ova godina biće posebna jer je posvećena obilježavanju dvadeset godina od donošenja UNESCO Konvencije za zaštitu nematerijalne kulturne baštine“, podsjetila je Vlaović.

Smatra da je Ministarstvo kulture i medija na dobrom putu da ovaj sistem unaprijedi i odgovori na izazove koji ga opterećuju.

Bonus video: