Jubilarni "Njegoševi dani" u Budvi

"Ovo je mali doprinos da se kult vođe dekonstruiše, da se razgradi i da se bolje razumije njegovo porijeklo i posljedice", ističu iz organizacije

2290 pregleda 6 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock

Deseto, jubilarno, izdanje manifestacije “Njegoševi dani”, u organizaciji Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCCG), biće svečano otvoreno večeras u 21 sat na terasi hotela Mogren u Budvi, saopšteno je iz Univerziteta.

Međunarodni slavistički skup otvoriće premijer Dritan Abazović, a pored njega govoriće državna sekretarka u Ministarstvu kulture i medija Mirjana Maslovar, zatim predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva Predrag Zenović, rektor UCG Vladimir Božović, predsjednica Upravnog odbora UCG Rajka Glušica, dekan Filološkog fakulteta Igor Lakić, akademik Slobodan Grubačić u ime Naučnog savjeta Njegoševih dana i predsjednica Organizacionog odbora Tatjana Đurišić.

Kako navode organizatori ovogodišnje izdanje Međunarodnog slavističkog skupa “Njegoševi dani” posvećeno je Njegoševom stvaralaštvu i interdisciplinarnom istraživanju kulta vođe u južnoslovenskim književnostima i kulturama.

"Ovo je mali doprinos da se kult vođe dekonstruiše, da se razgradi i da se bolje razumije njegovo porijeklo i posljedice", ističu iz organizacije.

Ove godine, s posebnim zadovoljstvom, napominju, "Njegoševi dani" biće posvećeni savremenoj crnogorskoj književnosti. U prethodnih petnaest godina, skup je promovisao književne stvaraoce iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i drugih zemalja.

Ovogodišnji gosti su i Balša Brković, Aleksandar Bečanović, Đuro Radosavović, Nataša Nelević, Radoman Čečović i Marinko Vorgić, istaknuti autori koji su najzaslužniji za savremenu crnogorsku književnu scenu.

Poseban gost na ovogodišnjem skupu je Zoran Živković, pisac fantastične književnosti, laureat brojnih regionalnih i svjetskih književnih priznanja.

"Na svečanom zatvaranju, 9. septembra, posjetioce očekuje koncert istaknutog makedonskog umjetnika, Vlatka Stefanovskog, od 22 sata na terasi hotela Mogren", piše u saopštenju.

Jubilarno izdanje slavističkog skupa "Njegoševi dani" koje će trajati do 10. septembra, okupiće brojne naučnice i naučnike koji dolaze iz 13 zemalja Evrope, 27 gradova i sa 35 različitih naučnoistraživačkih i obrazovnih intitucija.

Bonus video: