Promocija knjige Savke Gudović Parađine: Snažan i krhki duh pjesnikinje, koji bogati maštu

Knjiga je podijeljena u četiri cjeline: “Pjesnikova ljubav” gdje su većinom pjesme ljubavne tematike, zatim raznovrsne tematike “Pjevajte sa mnom”, dio pod nazivom “Mislim” u kojem su razmišljanja autorke i misaona poezija, a završena je poemom “Vijenac”, koja ima metafizičku osnovu

1725 pregleda 0 komentar(a)
Savka Gudović Parađina, Foto: Privatna arhiva
Savka Gudović Parađina, Foto: Privatna arhiva

Promocija zbirke poezije “Drhtaj pera” Savke Gudović Parađina, biće održana danas u Podgorici, u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u 19 časova.

Knjiga je podijeljena u četiri cjeline: “Pjesnikova ljubav” gdje su većinom pjesme ljubavne tematike, zatim raznovrsne tematike “Pjevajte sa mnom”, dio pod nazivom “Mislim” u kojem su razmišljanja autorke i misaona poezija, a završena je poemom “Vijenac”, koja ima metafizičku osnovu.

Drhtaj pera
foto: Privatna arhiva

“Ne robujem pravilima poezije. Pišem kako osjećam, nekad u rimi, nekad slobodnim stihom. Kad te pjesma hoće, sve te bravure, stilske figure, metrika, ritmika, fonetika…, nađu se u njoj. Poezija se mora mijenjati i prilagođavati novom vremenu. Istina je da se talenat rađa, ali način na koji ćeš osmisliti i složiti riječi u poetsku cjelinu, kako ćeš taj djelić kosmosa unutar sebe povezati sa beskrajem tog istog kosmosa van, zavisi samo od pjesnika i njegovog umijeća. Mislim da ponekad napravim taj spoj na pravi način”, kazala je autorka i dodala da sve to mora zaključiti čitalac čiji sud ona smatra nepogrešivim.

O knjizi će večeras, pored autorke, govoriti: pjesnik i član Udruženja književnika Crne Gore Miljan Nikolić, predsjednik Udruženja književnika “Zenit” Milan Rajović, predsjednik Udruženja književnika “Nekazano” Labud Lončar, a moderatorka je Ivana Gudović.

Književnik i književni kritičar iz Beograda Zoran Đurović u recenziji djela napisao je da “izazovnu poeziju Savke Gudović Parađina možemo čitati kao neprestano varničenje duha, kao svijet samopotvrđujućih poetskih slika, koje iz sebe roje energiju matice”. On smatra da je u njenoj poeziji izražen pjesnički kolorit, te da posebnu draž stihovima daje imaginacija, izrazite fascinacije i akustičnosti doživljaj.

“Njene pjesme preferiraju novinu u jezgričnosti, a to uspijeva bez trunke rogobatne kozmetičnosti kojoj su mnogi autori i te kako skloni. Ovdje dominira snažan, ali u isto vrijeme i krhki duh pjesnikinje koji bogati maštu. Katkad i nema temu, jer je Savki sve tema, ako je vokacijski dobro utemeljena”, a Gudović Parađina objašnjava kako ona doživljava poeziju.

“Poeziju doživljavam kao slobodu i umijeće da osjećanja, razmišljanja i zapažanja iskažem igrom riječi na sebi svojstven, orginalan način. Važno je da je to što pišeš prepoznatljivo i kad ispod nema potpisa autora. Ljepota poezije je i u jednostavnosti, a svaka ljepota je jednostavna”, kazala je Gudović Parađina.

Savka Gudović Parađina rođena je u Podgorici 1961. godine. Piše poeziju za odrasle i djecu, kratke priče i aforizme. Objavila je zbirku poezije “Dodiri” 2019. godine, a knjigu “Drhtaj pera” 2023. godine.

Bonus video: