Umjetnice iz Austrije u Podgorici

Izložba prikazuje aktuelne radove pet umjetnica iz Austrije: Renate Billensteiner, Judith Gattermayr, Petre Gell, Sigrid Krenner i Miriam Roithinger

1643 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Take back the space” na kojoj će se predstaviti pet umjetnica iz Austrije biće otvorena večeras u Podgorici, u galeriji “Art”, u 20 časova.

“Izložba prikazuje aktuelne radove pet umjetnica iz Austrije: Renate Billensteiner, Judith Gattermayr, Petra Gell, Sigrid Krenner i Miriam Roithinger. Naslov ‘Povratimo prostor’ zasnovan je na nazivu feminističke inicijative ‘Take back the streets’ (Povratimo ulice), koja se u Austriji javlja u obliku skupova i protesta protiv patrijarhalnih društvenih struktura. Izložba je istovremeno posvećena razotkrivanju i rušenju patrijarhalnih struktura”, navodi se u najavi.

Na otvaranju izložbe govoriće direktor Muzeja i galerija Podgorice Vučić Ćetković, direktorica za kulturu i društvo regije Gornja Austrija Margot Nazzal i Utte Friessner ispred Austrijske ambasade u Podgorici. Kustoskinje su Elisa Andessner i Verena Hullik.

Izložba je dio programa saradnje JU Muzeji i galerije Podgorica sa Zbirkom umjetnosti Gornje Austrije, a realizuje se u partnerstvu sa Austrijskom ambasadom u Podgorici. Postavka je otvorena za javnost do 30. novembra.

Bonus video: