Ivana Radovanović izlaže u Đenovi

Samostalno predstavljanje crnogorske umjetnice rezultat je rezidencijalnog boravka koji je organizovao umjetnički studio “Florida”, gdje će izložba biti otvorena sjutra

1946 pregleda 1 komentar(a)
Rad “Roots Column”, Foto: Privatna arhiva
Rad “Roots Column”, Foto: Privatna arhiva

Samostalna izložba Ivane Radovanović, kao rezultat rezidencijalnog boravka tokom avgusta/septembra u Đenovi, u studiju za umjetnička istraživanja “Florida”, u 18.30 časova.

Umjetnica će se predstaviti site-specifik instalacijom “Roots Column” koju je realizovala koristeći metal, drvo, kanap, dimenzija 57x61x305 centimetara. Rad prati i foto-video dokumentacija.

“Za svoju instalaciju sam iskoristila korijenje masline već posječenog drveća, od kojeg sam konstruisala stub pod nazivom ‘Roots Column’ u jednoj skromnoj težnji da odgovorim na istoriju mjesta, i prošlost i sadašnjost. Instalaciju će pratiti video i foto dokumentacija istraživačkog dijela procesa nastanka rada, prvenstveno pronalaženje samog materijala za rad”, objasnila je Radovanović.

Rad “Roots Column”
Rad “Roots Column”foto: Privatna arhiva

“Florida” je umjetnički studio i ujedno rezidencijalni program sa sjedištem u centru Đenove, u istorijskom dijelu grada.

“Tim koji čine arhitekta Stefano Boccardo i ilustrator Fausto Montanari je u samom začetku i ima za cilj da pokrene jednu novu energiju za dijalogom i održavanjem umjetničkog eksperimentisanja u zaboravljenom istorijskom dijelu grada, jednoj vrsti geta koji je, kako se ispostavlja prema mojim saznanjima, to nekako oduvijek i bio. Program je zasnovan na ličnom istraživanju, profesionalnom razvoju, povezivanju i saradnji. Rezidencijalni boravak je u trajanju od mjesec dana, u blizini Via del Campo gdje se nalazi studio za istraživački rad. U sklopu istog prostora postoji i izložbeni prostor koji su do sada, umjetnici i koristili za izlaganje”, kazala je Radovanović.

iiii
foto: Promo

Ona je dodala i da će se, pored nje, takođe site-specifik instalacijom predstaviti umjetnik Lorenzo Ramost koji je učestvovao u programu. Naglašava da za nju predstavlja veliko zadovoljstvo što je dobila poziv i priliku da učestvuje u tome, a onda i izlaže u Đenovi.

“Naravno, za mene kao nekog ko dolazi iz druge zemlje, fokus je bio na razumijevanju kulturnog nasljeđa, prostora i zajednice ljudi... Vjerujem da upravo kroz nekoliko stvari koje su se još uvijek zadržale u našem društvu kao što su: sjećanje-živa riječ, arhitektura, a ponajviše prostor, možemo razumjeti jezgro jedne zajednice”, rekla je Radovanović.

Bonus video: