Sajam knjiga u Tuzima: "Ulaganje u kulturu čuva naš identitet i budućnost"

Na sajmu učestvuje trideset izdavačkih kuća

3340 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Opština Tuzi
Foto: Opština Tuzi

Četvrti sajam knjiga u Tuzima otvoren je u prostorijama tamošnjeg Centra za kulturu.

Predsjednik Opštine Nik Đeljošaj kazao je da su Tuzi, "pored drugih napredaka", prepoznate i kao grad Sajma knjiga, te dodao da su ulaganja u kulturu "ono što čuva naš identitet i budućnost".

Sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu Marina Ujkaj je uputila zahvalnost prema 30 izdavačkih kuća koje su se odazvale pozivu, što, kako je navela, takođe svjedoči o ozbiljnosti organizacije.

"Pošto nije bio u mogućnosti da prisustvuje otvaranju Sajma, pisac Ismail Kadare poslao je pozdravno pismo u kojem je izrazio radost zbog godišnje organizacije Sajma, a posebno zbog albanske knjige", saopštila je Opština Tuzi.

sajam knjiga Tuzi
foto: Opština Tuzi

Prve večeri sajma predstavljena su dva naučna časopisa Albanološkog Instituta iz Prištine i to naučni časopis „Gjurmime albanologjike” (Albanološki tragovi)” i Gjuha shqipe (Albanski jezik).

"Časopise su predstavili van.prof.dr. Faton Krasniqi, van.prof.dr. Abdurrahim Maxhuni kao i prof. dr. Naim Berisha. Zahvaljujući saradnji dvije institucije, Albanološki institut Prištine donirao je značajan broj knjiga koje će biti stavljene na raspolaganje učenicima Gimnazije u Tuzima", zaključuje se u saopštenju.

Sajam će biti otvoren radnim danima od 10 do 14 časova, kao i od 17 do 21 sat. Iz lokalne samouprave nisu pojasnili do kada će sajam trajati.

Bonus video: