U nedjelju u Nikšićkom pozorištu koncert Ansambla „Kolo“

Koncert se organizuje u okviru manifestacije „Septembarski dani kulture“, a ulaz je besplatan

2239 pregleda 25 reakcija 0 komentar(a)
Koncert ansambla „Kolo“ održaće se 17. septembra 2023. godine u Nikšićkom pozorištu, Foto: JU Nikšićko pozorište
Koncert ansambla „Kolo“ održaće se 17. septembra 2023. godine u Nikšićkom pozorištu, Foto: JU Nikšićko pozorište

U Nikšićkom pozorištu će u nedjelju, 17. septembra, sa početkom u 20 časova, nacionalni ansambl Srbije „Kolo“ održati koncert na kome će nastupiti više od 50 članova. Koncert je dio regionalne turneje „Kolodrom“ povodom obilježavanja jubileja – 75 godina uspješnog rada.

„Više od pedeset vrhunskih umjetnika Ansambla 'Kolo' predstaviće u 80-minutnom programu bogatu i raznoliku tradicionalnu umjetnost kroz igru, pjesmu i muziku, u čast grada Nikšića“, saopštili su iz Nikšićkog pozorišta.

Koncert se organizuje u okviru manifestacije „Septembarski dani kulture“, a ulaz je besplatan.

Ansambl „Kolo“ je počeo sa radom 15. maja 1948. godine, a posao osnivanja je bio povjeren Olgi Skovran, koreografkinji čija mnoga djela su i danas aktuelna na njihovom repertoaru. Premijeru su imali pola godina nakon formiranja, 29. Novembra, na Dan republike.

Sa „Kolom“ su sarađivali i u njemu stvarali najeminentniji koreografi, dok su najveća imena balkanske muzike učestvovala u obradi muzike.

„Narodni orkestar će iznjedriti ograman broj vrhunskih instrumentalista, ali i muzičkih stvaraoca. Njihova kreativnost inspirisana tradicionalnim zvukom stvorila je neka djela, koja su danas opšte prihvaćena u narodu ('Igrale se delije', 'Moravac', 'Kolubarski vez', 'Šota'…)... Putujući po svijetu 'Kolo' je nastupalo u najvećim i najcjenjenijim koncertnim salama: Metropoliten, Karnegi hol, Palata Šajo, Feniče teatar, Baljšoj teatar, Kembridž teatar, Opera Haus u Sidneju“, stoji na sajtu Ansambla.

Osvojili su brojne nagrade, a ističu da ih izjava belgijskog kritičara najbolje opisuje: „U njihovim igrama nema nikakve izvještačenosti, sve je prirodno, sve dolazi iz srca i sve ide pravo u srce.“

„Pobjeda u sve tri discipline (igra, pjesma i tradicionlno sviranje) na prestižnom festivalu u Langolenu 1951. godine presudno je uticala na status Ansambla 'Kolo' u okviru svjetske umjetničke scene. U vremenu kada je 'Kolo' stvaralo svoje ime i tradiciju kvalitetnog umjetničkog ansambla i državni vrh je to umio da cijeni. Tako je Ansambl 'Kolo' nosilac Ordena zasluge za narod sa zlatnim vijencem i Prvomajske nagrade, a Olga Skovran je kao dugogodišnji umjetnički rukovodilac, direktor i koreograf nagrađena Sedmojulskom nagradom. U red visokih priznanja Ansambla ušla je i Vukova nagrada, ali i Orden Vuka Karadžića prvog stepena sa ukazom predsjednika republike povodom 55. godišnjice 'Kola', stoji, između ostalog, na sajtu pomenutog Ansambla.

Bonus video: