Pozorišni performans o uspjesima i propadanju nekadašnjeg giganta

Performans na ulcinjskoj Solani

2469 pregleda 0 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

U Parku prirode Ulcinjska solana, sjutra i prekosjutra biće održana premijera pozorišnog performansa "Kraljica proklete krune" / 3rdBirdSaltPeople:FEST, najavili su iz Asocijacije dr Martin Šnajder Jakobi (MSJA).

"U sklopu četvrtog i završnog vikenda ekološkog festivala "3rdBirdSaltPeopleFEST", pozivamo Vas da se pridružite jedinstvenoj predstavi "Kraljica proklete krune" autorke i rediteljke Edina Mustafić Avdiu. Performans je na albanskom jeziku. U želji da se omogući široj publici učešće na završnom eventu „3rdBirdSaltPeople:FEST“, mi smo preveli sinopsis ovog djela na crnogorskom i na engleskom jeziku“, navodi se u saopštenju MSJA.

Dodaje se da će predstava, posvećena Ulcinjskoj solani, prvi put biti izvedena unutar kapija najstarijeg ulcinjskog preduzeća, gdje je stara upravna zgrada dio pozorišne scene.

"Sam naslov ukazuje na položaj ovog nekadašnjeg giganta. Ulcinjska solana za Ulcinjane ali i šire, predstavljala je moć, bezbjedan život i otvorila je put ka modernijem razvoju samog grada i njenih stanovnika. "Kraljica proklete krune" je priča o Ulcinjskoj Solani "Bajo Sekulić”, koja počinje u davnim vremenima kada je bila mnogo uspješna fabrika soli, do trenutka kada se prema njoj čini užasna nepravda- uništena je Predstava je kombinacija teksta i djelom baleta i trajaće oko 40 minuta“, piše u saopštenju.

Navodi se da je autorka tri glavne uloge - Salina, Medea i Mensen.

"Salina (fabrika soli) je snažna i hrabra žena, liderka koja ostvaruje izvanredno dobre rezultate. Mensen (narod) je njen dobar prijatelj i pomagač. Medea (predstavlja moć i vlast ), takođe je njihova prijateljica, ali ona želi postati vođa i čini stvari koje stvaraju probleme među njima“, ističe se u saopštenju.

U performansu učestvuju Bashkim Alaj, Albana Kurti Zečević, Blerta Kurti i Maida Juković.

Scenarista je Jetmira Hodža, a reditelj Edina Mustafić-Avdiu.

Bonus video: