Vodič kroz gradove kojih više nema

Nova knjiga Miraša Martinovića “Gradovi i sudbine” nedavno je izašla iz štampe

6160 pregleda 0 komentar(a)
Martinović, Foto: Privatna arhiva
Martinović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.09.2023. 12:58h

Sve je prošlo, ostale su riječi, ključevi za ulazak u gradove kojih više nema.

Ovim riječima, skrivenim na unutrašnjoj strani korica svog novog djela, Miraš Martinović čitaocu šapuće i nagovještava da sopstvene ključeve - riječi, sada predaje dalje. Knjiga “Gradovi i sudbine” nedavno je izašla iz štampe i nije mogla biti bolje naslovljena, s obzirom na to da je poznato kolika su preokupacija, strast, fantazija, pa i potreba Martinovićeva, ti drevni gradovi, današnje ruševine ili pak puki tragovi kao podsjetnici postojanja.

“Gradovi koji su postojali na ovoj zemlji, nestali su, kao i stanovnici koji su u njima živjeli. Ostale su sudbine. One su me zvale. M. Yourcenar (Margerit Jursenar) bi rekla: ‘Postoje snovi i postoje sudbine: mene interesuju oni trenuci gdje se sudbine iskazuju preko snova’. Išao sam lavirintima gradova i snova. Na tom putu svaki je imao priču, satkanu od nepropadljivog materijala”, piše autor kao dodatni putokaz, svojevrsnu smjernicu, ali i posvetu čitaocu, a zapravo sažetak njegovog književnog, arheološkog, istraživačkog proputovanja...

foto: Privatna arhiva

Na stranicama ove knjige, može se reći, sami je vrhunac Martinovićevih riječi. Njegova fascinacija antičkim gradovima, temeljima svih današnjih gradova, polisima kojih više nema, te tvrđavama, utvrđenjima, vrtovima, a onda i legendama, pričama i životima koji ostaju, najbolje dolazi do izražaja upravo u ovoj knjizi u kojoj je posebnu pažnju posvetio svakoj od sopstvenih inspiracija...

On čitaoca vodi kroz vrijeme, tragove i/na gradove, pa i kroz knjigu, iako ne sugeriše kako je doživjeti, ali romantičarski piše o svakom mjestu, kamenu, mitu..., ponaosob, skoro kao svjedok kreacija, postojanja i uništenja.

“Ti gradovi su postojali na ovoj zemlji. Od svakog od njih, izuzev Prapratne, ostao je neki trag: natpis, zidovi, bedemi, kule, od nekih po koje slovo, koji kamen. Probuđeni iz ruševina, svaki je imao svoj glas koji sam slušao, a koji je govorio: o upravljačima, običnim ljudima, stanovnicima..., njihovim snovima i sudbinama. Nalazeći formu i način kako da se iskaže. Sudbine žive i kad sve prođe. Ostalo propada, ruši se i nestaje, ma od kakvog materijala napravljeno...”, bilježi Martinović.

Njegova želja da ih oživi prerastala je u potrebu.

Za svoja istraživanja, ali i potrebe knjige služio se faktima, arheološkim nalazima, citatima iz knjiga u kojima se gradovi (s)pominju, pretraživao je po stihovima starih pjesnika, nekih jednako zaboravljenih poput nepostojećih gradova, a onda se otisnuo i na teren.

“Zarasli u zaborav i travu, osmjehivali su se iz ruševina, nudeći nekadašnje živote i dugotrajna umiranja. I kada su izbrisani sa lica zemlje gradovi ne prestaju da žive”, piše Martinović i kaže da je ova knjiga lavirint sudbina koje su ispleli slučajevi i istorija.

Martinović
Martinovićfoto: Privatna arhiva

Pored izdvojenih citata, knjigu otvara autorova “Riječ na početku”, zatvara je posebno koristan “Vodič kroz ruševine”, a tu su i tekstovi koje potpisuju Stijepo Mijović Kočan i Dimitrije Popović.

Dimitrije Popović u tekstu “Čuvar tradicije i prenositelj memorije” kaže da je upravo književnost potrebna da bi prošlost jednog grada bila aktualizovana i da bi joj se ponovno vratila životnost, a onda i nadišla puka istorijska faktografija.

“Ali ne da bi negirala tu faktografiju, već da bi se postupkom kreativnog literarnog izraza prožimalo faktično s fiktivnim, stvarnost sa snovima, tišina s glasovima... Upravo je takav postupak ono što čini specifičnost i bogatstvo poetskog i proznog stvaralaštva Miraša Martinovića. Stoga je piščeva imaginacija uvjerljiva, sugestivna, jer ono o čemu piše proizlazi iz onoga što inicira njegovo pisanje, inspiriše njegovu kreativnost”, bilježi on.

Time se, kaže Popović, potvrđuje Martinovićeva predanost studioznom radu, a ona zna biti tolika da se poistovjećuje sa sudbinom nekog od aktera priče, što u narativ unosi poseban, uvjerljiv ton. Popović ističe i da je stil precizan i jasan, a sugestivnost kratkih rečenica tekstu daje dinamičnu životnost.

Stijepo Mijović Kočan samim naslovom teksta “Knjiga jedinstvena u svijetu” jasno iznosi svoje mišljenje o njoj.

“Martinović je neumorni graditelj i stvarnih i izmaštanih gradova i pouzdani svjedok njihovih sudbina. Njega ti gradovi zanimaju, kaže u ‘Riječi na početku’ ove knjige, jer su u davna vremena bili na ovoj zemlji na kojoj mi sada živimo. U toj sintagmi vidim i poticaj i motiv i bit i smisao: kada budući, bude li ih (!?), budu od našega vremena i današnjih gradova udaljeni toliko milenijuma koliko smo mi današnjici udaljeni od Antike i ranog srednjeg vijeka, što li će znati i moći znati o nama, o našem vremenu i našim gradovima? Hoće li imati nekog svog Miraša da ih podsjeti da smo i mi postojali i da je bilo gradova kojih više nema...”, pita (se) on.

U cijeloj knjizi predočavaju se gradovi na području Crne Gore, ali i balkanskog jadranskog priobalja i bliske unutrašnjosti, konstatuje i dodaje da je zbog toga knjiga od istorijskog značaja za čitavo područje koje danas zovemo “regija”.

“Savremenom čitaocu/čitateljki, ova književno i istorijski vrijedna knjiga može biti i poučna. Vrijedna je pažnje i zanimanja i onih kojima ni istorija ni književnost nisu bliski; bliska im je svakako vlastita sudbina; nju će moći i ovdje naći”, zaključuje Stijepo Mijović Kočan.

Bonus video: