Izložba „Umjetnost i matematika” u galeriji „Most”

Djela Đoka Markovića biće predstavljena sjutra u Podgorici

1486 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Samostalna izložba slika prof. dr matematike Đoka Markovića ”Umjetnost i matematika - poliformnost u slikarstvu” biće otvorena sjutra u Podgorici, u galeriji “Most”, u 19 časova.

Izložbu će otvoriti magistar fillozofije, profesor Esko Muratović koji potpisuje i tekst u pratećem katalogu, a na otvaranju će govoriti i osnivač i vlasnik galerije “Most”, Branko Kovačević.

Kovačević je “Vijestima” kazao da je ovo prvi od niza planiranih događaja kojima se obilježava 30 godina rada i postojanja kultne privatne galerije u Crnoj Gori.

Postavka koja će biti izložena ovom prilikom obuhvata oko 25 radova rađenih u tehnici ulje na platnu. Muratović je u tekstu “O slikarskom izrazu prof. dr Đoka G. Markovića: Poliformnost i metafizičko životvorenje za kosmos duše svijeta” zabilježio da je Marković “podario svijetu ljepotu izraza jedne renesansno-davinčijevske dubine i kontrasta boja koje odišu heraklitovsko-dijalektičkim iskaznim principom jedinstva u svijetu mnoštvenosti i borbe suprotnosti”.

“U kontinuitetu svog stvaralačkog nadahnuća i samoukog slikarskog genija, profesor matematike, pjesnik i umjetnički pregalac Đoko G. Marković u potrazi za slobodom sopstvenog izražavanja je svojim osobenim produkovanjem jedne dijalektike strepnje i traženja, istine kao strasti beskraja, stvorio neobičnu snagu duhovne čulnosti koja kontemplira imanentne zakone i ritmove oživotvorujućeg svijeta", piše Muratović.

On dodaje da Marković (u) svojim djelima spaja ono što je naizgled nespojivo, pa tako i umjetnost i matematiku, dvije njegove strasti.

"Kroz motive biranih simbola svijeta i prirode, njegov postmodernistički izraz odražava i borbu protiv nemirnih dana sumnje i razočaranja, koja emanira u objedinjujuće omeđavanje i fiksiranje slobode imanentnih zakona poliformnog stvaranja i ritmike slojevanja boja i oblika za melodiku spojeva onog naizgled nespojivog”, piše Muratović.

Bonus video: