Muzika moj svijet liječi, uljepšava i inspiriše

Operska umjetnica Milica Raičević najavljuje svoj koncert koji će održati u gradu gdje je počela svoje muzičke korake - Kotoru

1288 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Aleksandar Jaredić
Foto: Aleksandar Jaredić

Već godinama operska umjetnica Milica Raičević uspješno nastupa kako po Crnoj Gori, tako i u inostranstvu. No, iako je tamo počela svoje operske korake, do sada nije imala koncerte u Kotoru, pa se posebno raduje što će u subotu 23. septembra održati nastup na Trgu Sv. Luke sa početkom u 20.30 časova. Ovaj njen nastup izvućiće je, iz kako kaže, “zone komfora”, te je riješila da se predstavi publici u drugačijem svjetlu. Na repertoaru će se naći singlovi iz poznatih filmova, kancone, šansone, evergrini.... O tome koliko je bilo teško napraviti repertoar koji je publici zanimljiv, ali da i istim sebi postavi novi domaći zadatak, u razgovoru za “Vijesti” kaže:

“Kao vječiti klasičar i kao neko ko sebe apsolutno pronalazi u tom muzičkom pravcu, okuražila sam se na ovaj podvig i izazov, da se istražim i u izvođenju melodija koje su, da kažem, lagane, a koje imaju svoj vajb, koje vam razgale dušu, ‘nose’ miris mora i u kojima uživaju sve generacije.”

Projekat nosi naziv “Wonderful world”, te se Raičević osvrnula i na to koliko je njen svijet uljepšala muzika:

“’Wonderful world’ je zapravo Armstrongova oda životu i ljubavi, nastala za vrijeme rata u Vijetnamu, i koja u sebi nosi dozu nade, želje za boljitkom i ujedinjenošću, koja poručuje da uprkos svemu što se zbiva oko nas, vidimo da ipak postoji nešto što je vrijedno divljenja. A što se mog svijeta tiče, muzika je ta koja ga liječi, uljepšava i inspiriše”, priznaje sagovornica “Vijesti”.

Za ovu priliku poznate melodije morale su se prilagoditi za trio - klavir, violina i čelo, te su za njih urađeni potpuno novi aranžmani.

“Za većinu kompozicija, koje su na repertoaru, već postoje aranžmani za različite kombinacije, kada je u pitanju pratnja instrumenata. Dok smo za one za koje nismo mogli pronaći ono što nam je adekvatno, angažovali ljude iz struke, koji su nam bili od velike pomoći”, priznaje Milica.

Koncert će se održati pod otvorenim nebom i u gradu gdje je napravila prve korake kad je muzika u pitanju, a upravo to što je veže za taj grad je i obavezuje.

“Ne mogu opisati uzbuđenje izazvano spoznajom da ću nakon 17 godina ponovo nastupiti u gradu u kojem je i počela moja životno-muzička priča. Zapravo sam dijete kotorske muzičke škole i čitav ovaj događaj nosi jednu posebnu emociju. Zato se vraćam na ‘mjesto zločina’, da ispričam onim zidinama šta se sve to zbilo od kada sam kao dijete otišla u ozbiljan muzički svijet”, priznaje umjetnica.

Često muzičari spremaju repertoar za određeni koncert i obično se desi da se nikad više nakon istog ne izvede. Na pitanje hoće li se potruditi da ovaj koncert u Kotoru ne bude jedini, već da s ovim repertoarom posjeti još neke gradove, odgovara:

“Naravno da će ‘Wonderful world’ posjetiti i ostale gradove Crne Gore, s tim što neće biti otvorenog neba, već zatvoreni prostori, koje ćemo oplemeniti određenom scenografijom”, obećava Raičević koja ne krije da se nada da će ovaj repertoar negdje pomoći publici da im se opersko pjevanje približi i da ga zavole.

“Svaki koncert je jedna mala misija, kroz koju moje kolege i ja želimo publiku da upoznajemo sa kvalitetnim zvukom, sa našom profesijom i da im pokažemo koliko je, u stvari, potrebno truda i rada. Danas, situacija je mnogo bolja nego prije desetak godina, kada su koncerte akademskih muzičara posjećivali isključivo oni koji su bili iz struke”, prisjetila se ona.

No, prije koncerta u Kotoru, Milica je pjevala jednu kompoziciju na koncertu Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije. Ne krije da joj je drago što su te kompozicije napokon izvučene iz nekih fioka i što će biti predstavljene publici:

“Veoma je bitno jer moramo postati svjesni da naša mala država posjeduje bogatu kulturnu baštinu, koja zaslužuje pažnju. U utorak će prvi put biti izvedena djela kompozitora iz Njemačke, Austrije, Francuske, Italije, koji su pisali za različite muzičke sastave muziku inspirisanu Crnom Gorom. Pomenuti zapisi su se koristili u periodu Kraljevine Crne Gore, u kulturnoj diplomatiji Evrope i moram reći da sam srećna što sam dobila poziv, da budem dio ovog projekta”, zaključuje ona.

Bonus video: